Okamura (SPD): Důvěra v českou ekonomiku klesá mezi průmyslníky i spotřebiteli

29.07.2024 7:04 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důvěře vládě Petra Fialy.

Okamura (SPD): Důvěra v českou ekonomiku klesá mezi průmyslníky i spotřebiteli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střípky z politiky: Politická situace 2024. Bude lépe? Debatovali Tomio Okamura a Petr Mach

Důvěra v českou ekonomiku klesá mezi průmyslníky i spotřebiteli. Výrazně narůstá počet domácností, které svoji finanční situaci hodnotí hůře než v uplynulých měsících. Není divu, když Fialova vláda systematicky likviduje českou ekonomiku.  Hnutí SPD má recept, jak nastartovat růst ekonomiky a tím pádem i růst reálných mezd. Receptem je v prvé řadě zajištění levných energií zastropováním ceny přímo u výrobce (ČEZ) a tím i zastavení zdražování, snížení daní, zastavení zadlužení a podpora českého průmyslu a živnostníků i podpora dopravní infrastruktury, aby zde byla větší produktivita a zisky se nevyvážely do zahraničí. Je potřeba pomoci tomu, aby zde vznikaly zde výrobky s větší přidanou hodnotou.

Důvěra v českou ekonomiku se v červenci podle Českého statistického úřadu poměrně výrazně zhoršila. Její souhrnný ukazatel poklesl z červnové hodnoty 98 bodů na 95,1 bodu. Přitom hodnota 100 bodů odpovídá dlouhodobému průměru let 2003 až 2023. Zhoršila se jak nálada spotřebitelů, tak především podnikatelů, zejména těch v průmyslu. Průmyslníci si stěžují zejména na nedostatečnou poptávku. Tento faktor palčivě pociťuje hned přes 44 procent z nich, což je nejvyšší údaj za poslední čtyři roky, od doby, kdy udeřila první vlna covidové pandemie. Pandemie tehdy celosvětově výrazně oslabila poptávku po průmyslovém zboží z důvodu tehdejších pandemických restrikcí.

„Za současnou slabší poptávkou stojí dozvuky inflační vlny uplynulých let, nadále poměrně vysoké úrokové sazby či problémy německé ekonomiky. Za zhoršením nálady spotřebitelů stojí zejména výrazný nárůst počtu domácností, které svoji současnou finanční situaci hodnotí hůře, než tomu bylo v uplynulých dvanácti měsících. Spotřebitelé se také obávají dalšího růst cen.

Poměrně citelný nárůst cen pociťují v sektorech typu stravování či ubytování, které jsou v letních měsících poněkud exponovanější, což řadu spotřebitelů staví před chmurnou realitu dalšího cenového nárůstu. Pokud například lidé přes léto, v rámci dovolené zavítali na stejné místo jako loni, například do stejných restaurací či kempů, mohou vnímat silný meziroční "skok" v cenách,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?