Okamura (SPD): Fialova vláda chce, aby se z naší země stal ráj feťáků, dealerů a narkomafie?

04.07.2024 4:31 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k přípravě návrhu, který počítá se snížením trestů za drogové trestné činy

Okamura (SPD): Fialova vláda chce, aby se z naší země stal ráj feťáků, dealerů a narkomafie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, přesto Fialova vláda s Piráty a národním drogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem (ODS) prosazuje legalizaci některých drog a snížení trestů za drogovou kriminalitu. Vobořil dokonce navrhoval legalizaci kokainu. To vše je pro hnutí SPD naprosto nepřijatelné. S drogami je spojena další násilná a majetková trestná činnost a mají velmi negativní dopad na společnost.

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je také u nás nejčastější. Vyplývá to z výroční zprávy Národní protidrogové centrály (NPC) za rok 2023, o které informovala ČTK.

Nesouhlasíme ani s legalizací marihuany. „Marihuana je droga a její legalizací si vytváříme jakousi předsíň k tvrdým drogám. Bagatelizují se její účinky. Marihuana ovlivňuje výkon řidiče. Častěji chybuje, má horší prostorovou orientaci, nevnímá zcela realitu, zbytečně riskuje,“ vysvětlil předseda expertní rady Platformy Vize 0 Roman Budský pro Deník.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Velmi vážným problémem podle něho je kombinace marihuany s alkoholem. „V takovém případě se zvyšuje riziko nehodovosti až dvěstěkrát,“ upozornil Budský.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 12210 lidí

Proti legalizaci konopí se staví specialista na léčbu návykových nemocí Karel Nešpor. „U osob závislých na marihuaně vyvolává i relativně malá dávka drogy bažení neboli craving a tendenci ignorovat jakékoliv limity. Navíc se konopí často kombinuje s alkoholem a tato kombinace zvyšuje riziko nehody ještě více než samotný alkohol. Tady neobstojí častý argument, že alkohol zabíjí na silnici častěji než marihuana,“ sdělil Nešpor.

Na Úřadu vlády se podle informací Novinek chystá návrh, který počítá se snížením trestů za drogové trestné činy. Záměr má zastánce v národním drogovém koordinátorovi Jindřichu Vobořilovi (ODS), který se netají tím, že je zastáncem dekriminalizace. Kromě legalizace marihuany stát chystá velkou dekriminalizaci drogových trestných činů a zmírnění trestů, informoval iDnes. Nabývám dojmu, že pan Vobořil a Fialova vláda snad lobují za narkomafii. Fialova vláda chce, aby se z naší země stal ráj feťáků, dealerů a narkomafie?

Návrh snižuje zejména spodní sazby jak u výroby a obchodu s tvrdými drogami, tak pro delikty týkající se typicky marihuany. V žádném případě nesouhlasíme se snížením sazeb u tvrdých drog. Tvrdé drogy jsou obrovské zlo, které přináší rozklad osobnosti a doprovodnou násilnou trestnou činnost, krádeže a nepřizpůsobivé jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

6:16 Vích (SPD): Vláda Petra Fialy ruší zaručenou mzdu v soukromém sektoru

Pětikoalice spolu s hnutím ANO, pokračuje v asociálních kouscích na úkor českých občanů. Tentokrát s…