Okamura (SPD): Vláda prosazuje, aby Česká televize a rozhlas mohly špiclovat podnikatele

20.10.2024 10:11 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novým pravidlům stran koncesionářských poplatků.

Okamura (SPD): Vláda prosazuje, aby Česká televize a rozhlas mohly špiclovat podnikatele
Foto: Hans Štembera
Popisek: První řádná schůze sněmovny po letních prázdninách. Promluví ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš o stavu digitalizace stavebního řízení

Fialova vláda prosazuje, aby Česká televize a rozhlas mohly špiclovat podnikatele. Koaliční poslanci poslali do sněmovny potenciálně dost kontroverzní pozměňovací návrh k takzvané velké mediální novele. Ten by totiž Českou televizi rozhlas opravňoval žádat o osobní data firem, konkrétně od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Důvodem má být efektivnější výběr rozhlasových a televizních poplatků. Podle hnutí SPD televize a rozhlas nejsou objektivní, ale jsou nástrojem vládní a bruselské propagandy. Prosazujeme zrušení koncesionářských poplatků a samozřejmě odmítáme, aby Česká televize a rozhlas kohokoli špehovaly.

Předkladateli návrhu jsou poslanci Jan Jakob (TOP 09) a Jan Lacina (STAN). Podstatou návrhu je, že ČT a ČRo mohou od České správy sociálního zabezpečení vyžadovat informace o firmách, kolik mají zaměstnanců za účelem kontroly a výběru poplatků. Zákon počítá s tím, že poplatky za ČT a ČRo budou odstupňovány podle počtu zaměstnanců. Společnosti nad 25 zaměstnanců už i tak přitom budou platit až 246 tisíc korun ročně. Z médií o věci informovalo Echo24.

Hnutí SPD se zvýšením koncesionářských poplatků jednoznačně nesouhlasí a odmítáme i samotnou jejich existenci, která nemá žádné opodstatnění. V osmnácti evropských zemích koncesionářské poplatky ani neexistují a veřejnoprávní média jsou tam financována přímo ze státního rozpočtu, anebo jiným způsobem, a nikoliv prostřednictvím této speciální nesystémové daně. Náš návrh je tedy financování veřejnoprávních médií v ČR ze státního rozpočtu, což umožňuje i kontrolu hospodaření těchto institucí Nejvyšším kontrolním úřadem. V tomto směru předložíme k tomuto nebezpečnému vládnímu legislativnímu materiálu své vlastní pozměňovací návrhy.

Návrh pracuje se zvýšením poplatku za televizní vysílání od příštího roku o 15 korun na 150 korun měsíčně a se zvýšením rozhlasového poplatku o deset korun na 55 korun. Nově by se poplatníkem měla stát každá domácnost, která má připojení k internetu nebo chytrý telefon, bez ohledu na to, zda vlastní TV či rádio. S takovým návrhem nesouhlasí 70 procent lidí. Informovala o tom ČTK.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 12 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Trikolora: Petr Fiala teď bude mít o 20 tisíc měsíčně víc. Jak se vám to líbí?

20:11 Trikolora: Petr Fiala teď bude mít o 20 tisíc měsíčně víc. Jak se vám to líbí?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům politiků.