Olšáková (STAN): Na všechno nelze dát cenovku. Místní samosprávy plní neocenitelnou roli

14.10.2024 9:26 | Komentář

Téma slučování obcí je evergreen, který se u nás ve vlnách vrací do veřejné debaty od 90. let. Zaznívá mnoho názorů a nápadů, ale o reálných efektech, které by u nás tento krok přinesl, toho příliš nevíme.

Olšáková (STAN): Na všechno nelze dát cenovku. Místní samosprávy plní neocenitelnou roli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Eliška Olšáková (STAN)

Slučování přitom může ovlivnit životy až poloviny obyvatel naší země. Chci proto, aby se úroveň probíhající debaty změnila a přesunula se od „dojmů“ k analýzám reálných dopadů. K tématu jsem 11. září uspořádala v Poslanecké sněmovně seminář společně s vědci z Národního institutu SYRI.

Můj postoj k nucenému slučování obcí – jako předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR, které dnes hájí zájmy už více jak 2 500 obcí – vás asi nepřekvapí. Byl by to krok špatným směrem. V každé starostce a starostovi máme schopné manažery, kteří se pečlivě a napřímo starají o svěřené území, ke kterému mají osobní vztah. Jednoznačně se to potvrdilo teď při povodních, kdy starostové s obrovským nasazením ve dne v noci bojovali za své obce, aby následky katastrofy byly co nejmenší. Patří jim za to velký dík a uznání. Důvodů, proč obce neslučovat, je ale více.

Často zaznívá, že spojení menších obcí přinese úspory státnímu rozpočtu. Podle NERV by to bylo až deset miliard korun. (Mimochodem, když jsme se za SMS ČR dotazovali vlády, jak k této cifře NERV dospěl, konkrétní podklady jsme v odpovědi neobdrželi.) Zmíněný seminář na slučování obcí nahlížel nejen optikou ekonomie, ale i sociologie a politologie. A odborníci se shodli,  že samosprávy hrají v naší zemi tak důležitou roli, že případné slučování dalece přesahuje pouze finanční otázku údajných úspor, ale je bezesporu celospolečenským tématem s dopadem do řady dalších oblastí.

Velmi zajímavá jsou k úloze obcí například zjištění výzkumníků, jak zásadní byl přínos obcí k řešení koronavirové pandemie či uprchlické krize po ruském napadení Ukrajiny. Alarmující je také pokles volební účasti v zahraničních obcích, kde došlo ke sloučení. Podstatná část občanů slučování obcí vnímá jako snížení váhy svého hlasu při rozhodování o lokálních záležitostech a vzniká demokratický deficit. To jsou jen některé skutečnosti, které podtrhují význam místních samospráv.

Samozřejmě, že intenzivnější spolupráce mezi obcemi má i své přínosy. Kooperaci bychom ale měli podporovat a usnadňovat na bázi dobrovolnosti, a ne ji vynucovat. A už vůbec bychom neměli z obcí vytvářet umělé slepence, které nebudou v řadě oblastí fungovat.

Vřele vám doporučuji se na záznam webináře podívat, najdete ho ve videoarchivu Poslanecké sněmovny ze dne 11. září ZDE.

Určitě to nebyla poslední debata s odborníky, kterou jsem na toto téma zorganizovala a těším se na pokračování. Cítím, že je teď velmi důležité tuto diskuzi vést.

Eliška Olšáková

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Problémy

Tvrdíte, jak vláda neřeší skutečné problémy této země, což je do jisté míry pravda. Ale zmiňujete řadu věcí, které byly problémem už za vás, jako třeba dostupnost bydlení, nedostatek lékařů atd. Jak tedy věřit tomu, že když se dostanete k moci, tak problémy vyřešíte? Protože ukazovat na jiné a kriti...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kučera (TOP 09): Houbaření zdar aneb starejme se o naše lesy

14:40 Kučera (TOP 09): Houbaření zdar aneb starejme se o naše lesy

Stejně jako spousta z Vás se teď rád vydávám do lesa zkoušet štěstí. Je to skvělý způsob, jak si odp…