Pastuchová (ANO): Nemůžete po nás chtít, abychom dali vládě bianko šek

11.03.2022 19:03 | Zprávy

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o opatřeních v oblasti zaměstnanosti v oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Pastuchová (ANO): Nemůžete po nás chtít, abychom dali vládě bianko šek
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové,

dovolte, abych se, snad ne dlouze, vyjádřila k tomuto sněmovnímu tisku 171. Já bych chtěla poděkovat Ministerstvu práce a sociálních věcí za tento předložený návrh, protože si myslím, že opravdu ta pomoc lidem z války je třeba a je třeba co nejrychleji. Já chci z tohoto místa i poděkovat všem zaměstnancům úřadu práce, protože ještě před nabytím účinnosti tohoto zákona už úředníci úřadu práce pracují ve dne v noci a dávky mimořádné okamžité pomoci vyplácejí dle daných předpisů, takže tohle bude další dávka pro tyto občany, kteří k nám teď přišli.

Pan ministr tady představil, myslím si, návrh zákona velmi podrobně. Nebudu tedy opakovat, o co tam jde. Nicméně mi dovolte, já jsem si dovolila a představím vám svůj pozměňující návrh, který jsem vložila do systému, který jsem konzultovala s Ministerstvem práce a sociálních věcí opravdu ve skvělé spolupráci až do večerních hodin. A dovolila jsem si upřesnit odstavec 3, kde vlastně se jedná o to, že děti, které přijdou nyní a budou zařazeny do dětských skupin, tak vlastně ti, kdo je tam zařazují stačilo čestné prohlášení o tom, že je to teta, strýc. A pokud by do té dětské skupiny šla pracovat i žena, tak stačí čestným prohlášením prokázat, že má vzdělání, které naše právní...nebo která je uvedena.

Po konzultaci jsem přišla s návrhem, že samozřejmě víme, že někdo, kdo si sbalil tašky a utíkal pryč z války, tak neměl čas si sbalit někdy své vzdělání a s tím souvisí očkovací průkazy a takové věci. Nicméně na druhou stranu je tady spousta rodin a část rodiny zůstala, zůstala na Ukrajině, takže jsem dala pozměňovací návrh, aby pokud mohou do šesti měsíců, pokud mohou, aby nám do šesti měsíců doložili své vzdělání. Pokud nemohou a opravdu tam nikoho nemají a jejich úřad byl rozbombardovaný, tak bude stačit to čestné prohlášení, s tím, proč se jim nepodařilo vlastně toto vzdělání doložit. Takže to je můj pozměňující návrh, s kterým souhlasilo - děkuji panu ministrovi, (Vystupující hovoří směrem k ministrovi Jurečkovi.), doufám, že budu mít kladné stanovisko. Ale děkuji i zaměstnancům nebo sekci Ministerstva práce a sociálních věcí, kteří mi s tím hodně pomohli. Takže to je k tomu odstavci 1, k těm dětským skupinám.

Já pak načtu pod číslem, kterým jsem dala tento pozměňovací návrh. Humanitární dávka - tam asi se nemáme o čem bavit. Je to správné. Já chci jenom upozornit na to, kdo se tomu tak moc nevěnuje, že opravdu uprchlíci, kteří mají status víza, můžou jít i dnes na úřad práce a už mimořádnou okamžitou pomoc můžou hned čerpat. Pokud vejde v platnost tento zákon, a dostali už třeba tento měsíc, já nevím, 2 500 na osobu, u dětí je to méně, tak nabytím platnosti si ještě mohou dojít pro těch dalších 5 000 následně dalších pět měsíců, pokud prokážou, že nemají příjmy nebo že opravdu jsou špatně, takže tady opravdu není o čem mluvit. Jediné, na co jsem se ptala včera na výboru pro sociální politiku, jestli po tu dobu šesti měsíců bude možné ještě si zažádat o dávky hmotné nouze současně. A bylo mi řečeno, že po dobu těchto šesti měsíců ne, až následně, pokud skončí tato šestiměsíční pomoc, tak budou, pokud na tom budou špatně, zařazeny do normálního systému dávek hmotné nouze v naší republice, tak jak platí.

Takže to je bezva. Další věc, jsou tam sociální služby. A já se vyjádřím krátce potom jenom k našemu, myslím si, že k našemu názoru k jednotlivým pozměňujícím návrhům za hnutí ANO. Jednu věc, kterou si neodpustím a musím jí tu říct. Pan ministr Rakušan zde řekl v minulé debatě takovou jednu věc, a mě se to docela dotklo. Že všichni, co k nám teď ti uprchlíci přicházejí, se chtějí vyspat a mít klid. A já s tím plně souhlasím. Já nechci být populistka, ale my jsme se přihlásili s manželem do krizového centra a před třemi dny nám přivezli na chalupu ukrajinskou rodinu. Takže to mám z první ruky. Jsou to lidé z Oděsy, kteří byli maminka, babička, holčička desetiletá, kteří byli v Oděse. Holčička den večer předtím, je to nějaká sportovkyně, která leze po skalách, v halách. A maminka mi... já jsem tam ještě nebyla, má to na starosti manžel, mu ukázala fotku, kde ta holčina byla na stěně někde v hale, lezla tam, a druhý den se vzbudili do války. Byli osm dní v krytu, byla to hrůza. Přivezli je sem do Ústeckého kraje, odkud se nám ozvala tedy ta linka a hasiči nám je přivezli na naší chalupu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?