Pilný (ANO): Zrušení karenční lhůty? Je potřeba do této tendence hodit vidle

03.05.2016 21:16 | Zprávy

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 5. 2016

Pilný (ANO): Zrušení karenční lhůty? Je potřeba do této tendence hodit vidle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, jak už jsem tady nedávno uvedl, česká ekonomika výrazně postupuje dopředu a dosahuje čísel, která jsou výrazně dobrá i pro Evropskou unii - zastáváme jedno z předních míst. Už při projednávání zákona, který do soukromých firem stále chce zavést třetinu zaměstnanců do dozorčích rad, jsem říkal, že je potřeba do této tendence hodit vidle.

Tenhle pokus není nic jiného než další vidle, které tam směřují. Dopad na podnikatele je vyjádřen také ve stanoviscích. Nevím, kteří rozumní zaměstnavatelé se přikloní k tomuto návrhu, protože výrazně negativní stanoviska jsou od Hospodářské komory, Asociace středních a malých firem, stejně tak jako od Svazu průmyslu a dopravy.

Je jasné, že to, co se vlastně v průběhu zákona o karenční době stalo, že se výrazně snížilo zneužívání nemocenské a nevyvolalo to žádné epidemie. V důvodové zprávě, která je k tomuto zákonu, se říká, že vlastně podnikatelé budou mít velký benefit, protože se zamezí vzniku epidemií, a že to bude mít masivní vliv na případný úbytek produktivity, který by byl spojen s těmito epidemiemi. Žádné takové epidemie se v České republice nekonaly.

Dál bych chtěl říct, protože tady máme 2 mil. živnostenských oprávnění a 600 tis. živnostníků, z nichž většina si vůbec nemocenskou neplatí, protože si to prostě nemohou dovolit, musí pracovat. Stejně tak jako to zaměstnanci (zaměstnavatelé?) vyžadují od svých pracovníků. Já se tady nebudu pokoušet přesvědčit předkladatele tohoto návrhu, aby ho stáhli nebo modifikovali. V tom návrhu například není vůbec vyčíslen dopad na státní rozpočet. Také tam není nic řečeno o tom, že se nám opět naplní čekárny lékařů. Už jsme je naplnili tím, že jsme zrušili regulační poplatky. Teď přidáme ještě ty, kteří budou chtít využívat nemocenskou. Ale rád bych apeloval na zbytek sněmovny, která má zdravý rozum, aby se připojila k návrhu, který hodlám podat v podrobné rozpravě, a to je návrh na zamítnutí tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

23:08 Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na odvolání vicepremiéra Bartoše