Piráti: Hodláme Ukrajinu podporovat, dokud to bude potřeba

04.06.2024 16:21 | Tisková zpráva

Piráti dnes na tiskové konferenci představili návrh kroků pro další a stabilní dodávky munice pro válkou zasaženou Ukrajinu, které chtějí prosadit na české i evropské úrovni. Odražení ruského vpádu na Ukrajinu vnímají jako jednu z nejzásadnějších výzev pro Evropskou unii a možnosti stabilního financování munice vidí v omezení neefektivních evropských dotací zemědělským agrobaronům.

Piráti: Hodláme Ukrajinu podporovat, dokud to bude potřeba
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

S jednotlivými body seznámil média ministr zahraničí Jan Lipavský, kvestor Evropského parlamentu, europoslanec a lídr pirátské kandidátky Marcel Kolaja, místopředsedkyně Pirátů a europoslankyně Markéta Gregorová a kandidát na europoslance a pirátský expert na evropskou hospodářskou politiku David František Wagner.

„Česko patří mezi významné dodavatele vojenského materiálu Ukrajině, naše muniční iniciativa skvěle funguje a hodláme Ukrajinu podporovat, dokud to bude potřeba. Spojenci v NATO a EU jsou v tomto postoji jednotní - je to v zájmu ochrany ukrajinské suverenity a teritoriální integrity, ale i mezinárodního řádu založeného na pravidlech. Na úspěšnou muniční iniciativu a prohlubování pomoci ze strany dalších států chceme navázat na evropské úrovni a prosadit dlouhodobou, předvídatelnou a čitelnou podporu Ukrajiny,“ zahájil tiskovou konferenci ministr zahraničí Jan Lipavský, který dodal i konkrétní údaje.

V muniční iniciativě získalo Česko platby nebo pevné závazky za zhruba 1,7 miliardy eur od 15 dárcovských zemí, což má stačit na půl milionu nábojů, které by měly být dodány do konce roku.

„Odražení ruského vpádu na Ukrajinu vnímáme jako jednu z nejzásadnějších výzev pro Evropskou unii. Ukrajina bojuje nejen za své přežití, ale každodenně přináší oběti i za nás. Musíme být schopni Ukrajině pomoci jak rychle, tak hlavně v masivním objemu a s jasným závazkem do budoucnosti. Putinova invaze byla mnohem méně úspěšná než si představoval a konflikt stál Rusko obří lidské i materiální zdroje. Naděje, ke které se teď Putin upírá, je oslabování západní pomoci. Putin a jeho gang sází na to, že Západ ztratí motivaci a sílu Ukrajinu podporovat. Sází na Trumpa v USA a krajní pravici v EU, která postupně přiškrtí pomoc Ukrajině. Sází zjevně i na to, že evropská veřejnost se unaví a nebude ochotná podporovat další dávky pomoci,“ navázal lídr Pirátů, europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

„Prvním z kroků, který chceme prosadit, je navýšení rozpočtu v programu Nástroje pro Ukrajinu. Jde o zásadní pomoc Ukrajině, která se navíc děje skrze úvěry a tato spolupráce je jak klíčovou pomocí ukrajinské státnosti, tak přinese zásadní ekonomické výhody pro Evropu a přiblíží Ukrajinu vstupu do unie. Druhým krokem je co nejrychlejší vypsání dalšího kola Aktu na podpory výroby munice. První kolo s 500 miliony eur považujeme za podstatný test možností a ještě jedno kolo této evropské iniciativy považujeme za nutné. Dalším krokem je potom podpora v březnu představené strategie na podporu evropského obranného průmyslu, kterou ale vnímáme jako zásadně podfinancovanou. Vyšší podpora by se vyplatila i členským státům, znamenalo by to vyšší míru kooperace mezi členskými státy a tím podporu lokálního průmyslu každého z nich. Tato koordinace je hlavní věc, která nám chybí,“ uvedla první tři body Markéta Gregorová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Pojďte volit a vyšlete vzkaz vládě

23:08 Vanka (ANO): Pojďte volit a vyšlete vzkaz vládě

Senátní volby 2024 jsou dokonalým prostředkem k vyjádření vašeho postoje. Nedílnou součástí Senátu Č…