Piráti: Kritika Nejvyššího kontrolního úřadu je příležitostí ke změně

30.08.2024 19:05 | Monitoring

Stanovisko NKÚ ke státnímu závěrečnému účtu potvrzuje slova Pirátů - přístup k hospodaření státu vyžaduje změny.

Piráti: Kritika Nejvyššího kontrolního úřadu je příležitostí ke změně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

NKÚ odhaluje spoustu nedostatků v tom, jak jsou veřejné finance spravovány, a jak málo efektivně se investuje do oblastí, které by mohly přinést prospěch občanům. V mnoha směrech se kritika NKÚ shoduje s tím, na co už dlouho upozorňujeme – stát se musí řídit chytře, rozlišovat mezi zbytečnými výdaji a nezbytnými investicemi a konečně se začít soustředit na budoucnost, ne na udržování zastaralých forem fungování.

Jedním z hlavních problémů, které NKÚ zdůrazňuje, je nedostatek a neefektivita investic. Přestože se podíl kapitálových výdajů zvyšuje, potřebných investic je málo na to, abychom překonali výzvy v budoucnu. Jako Piráti ve svém materiálu Republika v pohybu (ZDE) voláme po chytrém státu, který bude umět plánovat a investovat tam, kde je to opravdu potřeba. To znamená přestat utrácet za zbytečnosti a soustředit se na investice, které přinesou skutečné zlepšení života lidí. Nesouhlasíme například s přetrvávající státní podporou konzervativních penzijních fondů, které dnes mnohdy nepokryjí ani inflaci. Investice je třeba nasměrovat do smysluplných projektů, jako je například výstavba nových bytů.

V otázce obsluhy státního dluhu upozorňuje NKÚ na to, že roce 2023 dosáhly tyto výdaje na 68 miliard korun, což reprezentuje třetinu všech investic státu v daném období. Piráti chtějí, aby Česká republika ideálně co nejrychleji vstoupila do Evropského mechanismu směnných kurzů, tedy navázala kurz koruny na euro, čímž by se ušetřili miliardy na kurzové zajištění. Přechod k jednotné evropské měně by navíc přilákal nové investory, kterým se aktuálně i dle stanoviska NKÚ zhoršují investiční podmínky kvůli oslabující koruně.

NKÚ také varuje před takzvaným „zkameněním“ státního rozpočtu, kdy většina peněz bude vázána na povinné výdaje, jako jsou důchody nebo obrana, což výrazně omezuje možnosti, jak efektivně řídit finance. Chápeme, že některé výdaje jsou nezbytné, ale trváme na tom, že musí být vynakládány efektivně a smysluplně. Proto jsem jako náměstek na Ministerstvu financí podpořil spolupráci s OECD na projektu zpětného hodnocení výdajů - tzv. spending review (ZDE), které pomáhá odhalit, jak efektivně a účelně se s penězi státního rozpočtu nakládá a navrhuje jak je lépe využít. Moderní rozpočet státu v 21. století totiž nelze tvořit bez kvalitních dat.

Stanovisko dále ukazuje, že i přes navýšení rodičovského příspěvku porodnost nadále klesá a alokované prostředky na rodičovské příspěvky v letech 2022 a 2023 nebyly plně dočerpány. My Piráti věříme, že klíč k podpoře mladých rodin leží ve vytváření podmínek, které jim umožní lépe sladit práci s rodinným životem. Řešení vidíme v rozšíření možností zkrácených úvazků, větší podpory práce z domova a vytvoření nových míst v předškolní péči. Mladí lidé dnes čelí tlaku ze všech stran – náklady na bydlení rostou, nejistoty na trhu práce přibývá a zvláště pro ženy je stále těžké se do pracovního procesu po narození dětí vracet. Skutečnou pomocí pro mladé rodiny tedy je, když mají jistotu, že se mohou spolehnout na kvalitní a dostupnou péči o děti a flexibilní pracovní podmínky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

16:02 Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám