Piráti uspěli ve středočeských obcích. Lidé si zvolili dvakrát více zastupitelů než v minulých volbách

28.09.2022 14:01

Pirátská vize a program zaznamenaly ve Středočeském kraji pozitivní ohlas, v jeho obcích bude za Piráty zasedat dvakrát více zastupitelů než v předešlém volebním období.

Piráti uspěli ve středočeských obcích. Lidé si zvolili dvakrát více zastupitelů než v minulých volbách
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Tři z nich nově také ve statutárním městě Kladno, kde Piráti společně se STAN získali podporu 13,74 % voličů. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

„Náš výsledek bereme jako úspěch a děkujeme tímto voličům za podporu. Ještě před sečtením všech hlasů nicméně bylo jasné, že ve vedení zůstanou staré struktury. Soustředíme se na opoziční práci a pokusíme se prosadit zejména ta naše témata, která jsou na Kladně dlouhodobě opomíjena. Budeme se také dál věnovat problému s integrovanou dopravou, který podle nás pan primátor nezvládl dobře. Integrovaná doprava je pro Kladno základ,” říká nový zastupitel Kladna a předseda místního sdružení Michal Hažlinský.

Nově budou Piráti zastupovat své voliče rovněž v Mníšku pod Brdy, Veltrusech, Líbeznicích, Loučeni, Struhařově a Vestci. Celkem voliči ve středočeských obcích poslali do zastupitelstva 22 Pirátů a Pirátek. V minulých volbách jich bylo 11. Počet zastupitelů Piráti navýšili mimo jiné i v Příbrami, Kutné Hoře a Benešově.

„Děkujeme voličům za důvěru. Vážíme si každého rozhovoru, který jsme při každodenní kontaktní kampani v ulicích s lidmi vedli.  Při osobních setkáních lidé mohou budoucnost své obce probrat přímo se svými kandidáty, někde už dnes čerstvými zastupiteli. V Kutné Hoře, odkud pocházím, mají Piráti skvělý program a získali oproti minulému volebnímu období o jeden mandát navíc. Věřím, že podporu voličů dokážeme správně využít pro smysluplnou práci na radnicích,” hodnotí volby poslankyně za Piráty Klára Kocmanová.

Středočeští Piráti vyslali kandidáty také do senátorských voleb. V obvodě Jičín je skvěle reprezentovala Marta Martinová, ředitelka obecně prospěšné společnosti a redaktorka. Na postup do druhého to však nestačilo.

„Prohranou bitvou o senát nic nekončí. S prací pro lidi to myslím vážně a určitě se o přízeň voliček a voličů budu chtít ucházet znovu. V mezičase se však vrátím k novinařině a hlavně práci na nápravě české krajiny,” uvedla ke svému výsledku Marta Martinová.

Při senátních volbách se nepodařilo zopakovat kladenský úspěch senátorky Adély Šípové ani právníkovi Martinu Martinovi, který kandidoval v obvodě Beroun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…