Premiér Fiala: Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas, úspěšný konec je stále v nedohlednu

25.09.2024 10:21 | Monitoring

Premiér Petr Fiala navrhne, podle článku 68 odst. 5 a článku 74 Ústavy ČR, prezidentu republiky odvolání Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj k 30. září 2024. O tomto kroku již informoval koaliční partnery i prezidenta. Zároveň předseda vlády požádá Českou pirátskou stranu, aby navrhla kandidáta, který převezme řízení ministerstva pro místní rozvoj.

Premiér Fiala: Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas, úspěšný konec je stále v nedohlednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Po projednání analýzy digitálního stavebního řízení na vládě minulou středu a po včerejším ranním rozhovoru s Ivanem Bartošem jsem bohužel nabyl jistotu, že není schopen tuto digitalizaci manažersky dotáhnout do úspěšného konce a neodkáže si ani připustit, v jakém reálném stavu proces digitalizace stavebního řízení je,“ uvedl předseda vlády. Dodal, že lidsky a osobně si Ivana Bartoše velice váží a spolupráce s ním, jako s předsedou Pirátů, byla vždy dobrá a toto rozhodnutí nedělal s lehkým srdcem.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 6169 lidí

Premiér zdůraznil, že digitalizace státu je hlavním pilířem modernizace České republiky a klíčem k tomu, aby služby státu pro občany a firmy v moderním světě fungovaly lépe. „Ačkoliv jsem opakovaně Ivanu Bartošovi dával čas na vyřešení situace, nejprve do konce srpna, poté do konce září, musím konstatovat, že úspěšný konec je stále v nedohlednu. Jako člověk, který je odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování Vlády ČR, v současné době bohužel jiné řešení nevidím,“ dodal premiér.

Předseda vlády také požádal Piráty, ať navrhnou kandidáta, který převezme řízení ministerstva pro místní rozvoj. Digitalizaci stavebního řízení bude mít ode dneška na starosti speciální tým, který povede ministr dopravy Martin Kupka. Pod ministerstvo dopravy spadá Dopravní a energetický stavební úřad, kterého se aktuální problémy velice týkají. Martin Kupka má společně s ministrem Marianem Jurečkou nesporné úspěchy s digitalizací agend ve svých resortech, navíc se dlouhodobě věnuje i stávající podobě digitálního stavebního řízení a má do celé věci největší vhled.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Robert Králíček byl položen dotaz

Neslibovalo růst platů i ANO?

Podle mě jste všichni stejní. Před volbami slibujete hory doly a po volbách se z toho jen vykrucujete. Nebo máte dojem, že za vás rostly platy dostatečně? Komu? Vždyť kdo může, tak utíká za prací do zahraničí.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

David (SPD): Konec Pirátů v Čechách

14:07 David (SPD): Konec Pirátů v Čechách

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na odvolání pirátského vicepremiéra Ivana Bartoše