Premiér Fiala: Startuje projekt na co největší využití potenciálu kosmických aktivit v ČR

21.06.2024 8:19 | Tisková zpráva

Dlouhodobý projekt „Česká cesta do vesmíru“ chce prostřednictvím kosmických aktivit a jejich dalšího rozvoje přispět k transformaci českého hospodářství na ekonomiku, založenou na aktivitách s vysokou přidanou hodnotou. Vznik projektu podpořila vláda na svém posledním jednání.

Premiér Fiala: Startuje projekt na co největší využití potenciálu kosmických aktivit v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Kosmický průmysl představuje jedno z nejpokročilejších hospodářských odvětví. Je to odvětví, které přináší velké množství inovací a propojuje širokou paletu vědeckých a technických oborů. O to víc však potřebuje dostatek kvalifikovaných a motivovaných lidí. Rozvoj českého kosmického průmyslu, vědy a výzkumu budeme dále podporovat zejména prostřednictvím strategických a ambiciózních projektů a spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou,“ říká předseda vlády Petr Fiala.

Česká republika díky svému členství v Evropské kosmické agentuře (ESA) navázala na vynikající výsledky desítek let práce českých vědců a techniků a na rozdíl od řady jiných států rychle dokázala kosmické aktivity transformovat z čistě vědecké disciplíny v nové hospodářské odvětví. K maximálnímu využití potenciálu kosmických aktivit však musíme jejich rozvoj v České republice urychlit. Proto potřebujeme společně systematicky budovat podpůrný ekosystém s důrazem na inspiraci, motivaci a vzdělávání dětí, žáků a studentů v převážně technických oborech a jejich přípravu na kvalifikovanou práci v českém průmyslu a vědě. Právě k tomu směřuje projekt „Česká cesta do vesmíru“.

„K dosažení cílů a motivaci mladých lidí chceme využít úspěch Aleše Svobody, který byl vybrán do záložního týmu astronautů ESA, a jít ještě dál: do pěti let úspěšně dotáhnout projekt prvního českého astronauta a vyslat jej s vědeckými experimenty do vesmíru,“ přibližuje ministr dopravy Martin Kupka.

„Pro nás všechny je výběr českého občana úspěchem, kterého chceme využít,“ říká ministryně obrany Jana Černochová a dodává: „Je to investice nejen do naší technologické budoucnosti, ale také do obrany, která dnes koneckonců velmi zásadně využívá technologií, jež pomohl přinést průzkum vesmíru. I v této oblasti si proto potřebujeme vychovat kompetentní odborníky mnoha různých profesí. Astronaut, stejně jako pilot, je ‘jen‘ nejviditelnější postavou celého týmu.“

Kosmický průmysl je v Česku na vzestupu

V České republice se za posledních 15 let podařilo vybudovat kosmický průmysl a zapojit ho do mezinárodních dodavatelských řetězců. V současnosti u nás máme na 150 zavedených firem, start-upů a akademických institucí, aktivních a úspěšných v kosmických aktivitách, a toto číslo dál rychle roste.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nutela se evidentně zbláznil , čr je hodnocena jako nejhorší ekonomika v eu a diletant plánuje dobytí vesmíru, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 21.06.2024 8:59:58

|  6 |  0

Další články z rubriky

Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

22:01 Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

Občanští demokraté budou v následujícím období v Olomouckém kraji opoziční stranou.