Prezident Pavel: Času je málo, poslední rok mnoho možností pro uplatnění velkých vizí nedává

08.10.2024 12:12 | Monitoring

Projev prezidenta republiky při jmenování ministrů

Prezident Pavel: Času je málo, poslední rok mnoho možností pro uplatnění velkých vizí nedává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Vážený pane premiére, vážení nově jmenovaní ministři, vážení hosté, dámy a pánové,

jsem rád, že po krátkém období vládní nejistoty mohu dnes jmenovat dva nové ministry, doplnit tak vládu a umožnit jí, aby mohla plnohodnotně pokračovat v plnění úkolů, které má ve zbytku tohoto volebního období ještě před sebou.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

98%
0%
hlasovalo: 2075 lidí

Přestože situace obou nově jmenovaných ministrů se na jednu stranu liší, protože pan ministr Vlček přebírá pomyslnou štafetu v kontinuitě, kdy jeho předchůdce nominován na eurokomisaře za Českou republiku pokračoval v plnění úkolů, tak pro ministra Kulhánka je ta situace o něco složitější, protože přebírá ministerstvo po odvolání svého předchůdce, navíc s jistým personálním deficitem po odchodu Pirátů z vlády a samozřejmě také za situace, kdy jeden z hlavních projektů, na kterém ministerstvo pracovalo, je ve stadiu, které bychom mohli nazvat částečnou destrukcí a budováním na tom, co zůstalo.

Na druhé straně ale vidím také podobnost v tom, že před vámi oběma jsou úkoly, které jsou mimořádně důležité pro tuto zemi a pro její občany, ať už je to dokončení tendru na dostavbu jaderných bloků elektrárny v Dukovanech nebo ať je to již zmíněná digitalizace stavebního řízení, ale především obnova území poničeného nedávnými povodněmi. To jsou věci, které určitě budou stát v popředí vaší pozornosti.

Času na to je málo, ten poslední rok mnoho možností pro uplatnění velkých vizí nedává. Na druhou stranu úkoly, které máte, jsou jasně definované. Já jsem měl možnost se přesvědčit, že máte konkrétní představy, jak tyto úkoly řešit. A chtěl bych vám popřát nejenom hodně sil a odhodlání, ale také vašim vládním kolegům dobrou vůli při spolupráci, protože koordinace s nimi bude naprosto klíčová pro úspěch v těchto hlavních projektech.

Zároveň bych touto cestou chtěl požádat i zástupce parlamentní opozice, aby v zájmu naplnění věcí, které jsou důležité pro všechny občany bez ohledu na politické preference, přistoupili konstruktivně k těm opatřením, která budete nuceni dělat, aby tyto hlavní projekty byly naplněny. Takže ještě jednou gratuluji vám ke jmenování do funkcí, přeji vám hodně sil, hodně odhodlání a také úspěchů při naplnění úkolů, které máte před sebou.

Děkuji.

Petr Pavel
prezident republiky

Pražský hrad, 8. října 2024

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 15 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Můžeme to nazývat, jak chceme, stejně se z toho vyklube antisemitismus

16:21 Štěpánek (Trikolora): Můžeme to nazývat, jak chceme, stejně se z toho vyklube antisemitismus

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k některým reakcím na události na Blízkém východě