Primátorka Vaňková: Peníze pro kulturu i sport

08.08.2024 22:28 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k penězům pro kulturu a sport.

Primátorka Vaňková: Peníze pro kulturu i sport
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátorka Brna Markéta Vaňková

To nejdůležitější z další prázdninové rady:

Janáčkovo kulturní centrum postaví konsorcium firem OHLA ŽS, a. s., STRABAG Pozemní a inženýrské stavitelství, s. r. o., a UNISTAV CONSTRUCTION, a. s. Nabídková cena vybraného konsorcia byla 2 298 600 000 Kč s tím, že realizace potrvá 36 měsíců. Zhotovitele jsme tedy vybrali, přestože smlouvu bude možné podepsat až po rozhodnutí antimonopolního úřadu. Mělo by se tak stát snad během září a pokud vše dobře dopadne, bude možné stavbu zahájit ještě letos.

O pět milionů více pro festival Janáček Brno v sudých letech, kdy se koná, v lichých, kdy se toto bienále připravuje, pak příspěvek vyšší o zhruba milion a čtvrt. A o 2,5 milionu více každý rok pro Divadelní svět. O navýšení požádalo Národní divadlo Brno, které je pořadatelem obou prestižních akcí s mezinárodním přesahem, jež patří mezi nejdůležitější a nejkvalitnější události svého druhu.

A ještě jednou peníze a kultura. Změny v rozpočtu Ministerstva kultury se promítly i do snížení dotací brněnských příspěvkových organizací města Brna. Ty se proto obrátily na město jako na svého zřizovatele s žádostí o kompenzaci, jejíž celkovou výši 20 916 000 jsme odsouhlasili. Výpadek tak nebude nutné řešit například skokovým zdražením vstupného nebo omezením nabídky. Národní divadlo Brno požádalo o kompenzaci ve výši 12 815 000 korun, Městské divadlo Brno o 4 090 000 korun, Centrum experimentálního divadla o částku 2 320 000 korun, Divadlo Radost o 950 000 korun a Filharmonie Brno o částku 741 000 korun.

Ve vile Wittal na Hroznové 39 v Pisárkách (viz foto) vznikne Centrum židovské kultury Štetl. Předcházet tomu musí rekonstrukce památkově chráněného domu, který byl dosud ve správě městské části Brno-střed a dlouho ho nikdo neobýval. Prvním krokem ke změně bude tedy svěření vily Muzeu města Brna, které začne vypracovávat projektovou dokumentaci pro opravu a podání žádosti o dotaci.

Prodloužení nájmu FC Svratka Brno, z. s., na pozemcích v Komíně až do roku 2044 umožní fotbalovému klubu lépe získávat dotace. Právě pro jejich čerpání bývá totiž mnohdy podmínkou dlouhodobá udržitelnost a stabilní zázemí žadatelů.

Jak by mohla vypadat ulice Veveří mezi Žerotínovým náměstím a Nerudovou? Nejvýhodnější dopravní uspořádaní ukáže technická studie pro úsek od Žerotínova náměstí až po křižovatku na Tivoli. Počítá se nejen s auty, ale samozřejmě také s městskou hromadnou dopravou a prostor dostanou i chodci a cyklisté. Návrh zpracuje PK Ossendorf, s. r. o., která už dřív vytvořila studii úseku Konečného náměstí – Šumavská.

Najít zhotovitele dopravního napojení Nové Zbrojovky je cílem schváleného zadávacího řízení na veřejnou zakázku. V souladu se smlouvou uzavřenou před dvěma lety se o projekt podělí město a společnosti NOVÁ ZBROJOVKA, s. r. o., a Brno Property Invest XV., a. s. Vznikne nová komunikace, která areál spojí se stávající ulicí Markéty Kuncové, ale řeší se také chodníky, cyklostezky, zelené pásy a další. Očekáváme, že náklady nepřesáhnou 136 milionů korun bez DPH.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Senát má hájit zájmy občanů

4:28 Vanka (ANO): Senát má hájit zájmy občanů

Uvědomujete si, že když má senátor 30 % absenci a 70% docházku, není v práci téměř dva roky ze šesti…