Prokšanová (KSČM): Bandera si zaslouží právě jen opovržení

19.06.2024 4:31 | Komentář

Nedopusťme, aby se odkaz Stepana Bandery stal v naší zemi něčím normálním! Pro Čechoslováky je synonymem toho nejhoršího, co 20. století přineslo. Bandera si zaslouží právě jen opovržení.

Prokšanová (KSČM): Bandera si zaslouží právě jen opovržení
Foto: KSČM
Popisek: Petra Prokšanová

Tak se nám po čase zase objevil názor, že Stepan Bandera není černobílý, a to od člověka, který sám sebe označuje za pravicově orientovaného publicistu, na jehož kontě je mezi jinými také článek s názvem Zrušení Benešových dekretů by bylo nejlepší omluvou za poválečná zvěrstva, Vít Hartl.

Za historické osobnosti nejlépe mluví jejich činy. Bandera byl k trestu smrti odsouzený vrah (už v roce 1934!). Byl fanatický fašista. Od bestiálních zvěrstev, páchaných pod jeho jménem, se nikdy ani slovem nedistancoval. Pro Čechoslováky je synonymem toho nejhoršího, co 20. století přineslo.

Diskuze o tom, nakolik je Bandera "snesitelný", musíme odmítnout už v jejich zárodku. K vysvětlení si vypůjčím slova renomované historičky Marie L. Neudorflové, která jsou zvěčněna v článku „Pokusy o reinterpretaci dějin – obvykle používané metody“ z roku 2002:

…nastávající myšlenkový a pojmový zmatek je často obhajován slovy, že „každý má právo na svůj názor“, zmíním se ještě o úskalích tohoto přístupu. Toto „právo“ je revizionisty historie interpretováno jako právo na jakýkoliv názor, na názor nemající žádné opodstatnění ve skutečnosti, v ověřitelných faktech, a v historické zkušenosti. Účelově vytvořený virtuální „názor“ je pak vnucován seriózním odborníkům v podobě požadavků na diskuzi o jeho věrohodnosti

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petra Prokšanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Jsme liberální strana pracující s fakty, nikoliv ideologií

12:16 Ministr Bartoš: Jsme liberální strana pracující s fakty, nikoliv ideologií

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům voleb do Evropského parlamentu.