Rozvoral (SPD): Drtivá většina občanů je proti zvýšení televizních a rozhlasových poplatků

12.09.2024 6:23 | Monitoring

Poslanci vládní koalice si návrh „velké mediální novely“, týkající se změn zákonů o ČT, o ČRo a o rozhlasových a televizních poplatcích prosadili projednat v 1. čtení na mimořádné schůzi ještě před sněmovními prázdninami.

Rozvoral (SPD): Drtivá většina občanů je proti zvýšení televizních a rozhlasových poplatků
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD celou navrženou mediální novelu zásadně odmítá a navrhneme její zamítnutí. Velké výhrady máme k tomu, že Česká televize, kterou si musí občané nuceně platit, předvádí stále zcela flagrantní porušování zákona, který přikazuje vyvážené a objektivní vysílání, což platí hlavně pro zpravodajské pořady.

Naši občané tak dostávají od těchto médií jednosměrně orientované informace k důležitým věcem, které občany zajímají, a tím je nepřímo ovlivňují zastávat názor, že současná vláda dělá vše dobře a k jejich prospěchu. Navíc ještě navrhovanou novelou chtějí zajistit více peněz pro Českou televizi a Český rozhlas, které získají zvýšením koncesionářských poplatků. To v hnutí SPD zásadně odmítáme.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35205 lidí

Bezmála tři čtvrtiny Čechů (konkrétně 71 procent) nesouhlasí se zvyšováním televizních a rozhlasových poplatků. Vyplynulo to z průzkumu agentury NMS Market Research, která k tomuto tématu provedla dva průzkumy. První se uskutečnil v termínech od 7. do 13. května a druhý od 1. do 8. srpna. Sběr dat probíhal na reprezentativním vzorku populace 18+ pomocí online dotazování. Květnového průzkumu se účastnilo 1324 respondentů, srpnového 1290, celkem tedy více než dva a půl tisíce respondentů.

Návrh, který prošel opět nestandardně prvním čtením v Poslanecké sněmovně, pracuje se zvýšením poplatku za televizní vysílání od příštího roku o 15 korun na 150 korun měsíčně a se zvýšením rozhlasového poplatku o deset korun na 55 korun a rozšiřuje i výrazně okruh platících. Týkat se bude všech, kteří disponují jakýmkoliv zařízením, umožňujícím příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem.

U firem by byla nově zavedena platba podle počtu zaměstnanců. Z provedeného průzkumu též vyplynulo, že Českou televizi považuje za nedůvěryhodnou ve srovnání s komerčními televizními stanicemi téměř polovina oslovených respondentů. Nestrannost České televize hodnotí kladně pouze 39 procent respondentů.

Hnutí SPD prosazuje zrušení koncesionářských poplatků ČT a ČRo a převedení veřejnoprávní televize a rozhlasu na státní příspěvkovou organizaci, financovanou ze státního rozpočtu pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Kdo se sebou nechá zacházet jako s rohožkou, z toho se stane rohožka

21:02 Vondráček (Svobodní): Kdo se sebou nechá zacházet jako s rohožkou, z toho se stane rohožka

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…