Rozvoral (SPD): Usilujeme o urychlené zastavení extrémního zadlužování České republiky

17.09.2022 11:41

Fialova vláda se může pochlubit tím, že v rámci unijních zemí patří České republice prvenství v rychlosti nárůstu veřejného dluhu.

Rozvoral (SPD): Usilujeme o urychlené zastavení extrémního zadlužování České republiky
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Celkem hodlá tato vláda, tvořená slepencem pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů, zadlužit naší republiku do konce volebního období o více než bilion korun.

Hnutí SPD vidí v tomto neblahém prvenství hlavně neschopnost současné vlády pod vedením premiéra Petra Fialy řešit krizový stav se zdražováním, které je zapříčiněno stále se zvyšujícími cenami energií. Ten vede Českou republiku k ekonomickému bankrotu, což zhoršuje kvalitu sociálního systému či zdravotnictví. Ve finále se to odráží v tom, že se občanům snižuje jejich životní standard. To je pro nás nepřijatelné. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu ve výši 270 miliard korun a dle výhledu na další dva roky plánuje další deficity každoročně okolo 250 miliard korun, což by znamenalo zadlužit Českou republiku po dobu čtyřletého mandátu celkově více než o jeden bilion korun. To ale vládě zřejmě nevadí a jen kvituje, že bude mít vyšší příjmy z DPH, spotřební daně a daní z příjmu fyzických a právnických osob. Pro příští rok se počítá s částkou o 120 miliard vyšší než letos. Minulý týden byla v Poslanecké sněmovně schválena novela zákona o státním rozpočtu na rok 2022, zvyšující jeho schodek o 50 miliard korun na celkových 330 miliard. Poslanci za hnutí SPD hlasovali proti navýšení.  

Jsme přesvědčeni, že k ekonomické stabilitě České republiky přispěje důsledná podpora českých firem, investice do projektů, které státu přinesou další příjmy a také ochrana ekonomických zájmů země. Odmítáme platby solárním baronům a systém neúčelných dotací EU, včetně biopaliv. Navrhujeme zdanění dividend pro zahraniční vlastníky tuzemských korporací a zdanění nadnárodních internetových gigantů typu Facebook a Google, které v ČR generují obrovské zisky bez zdanění v naší republice. V rámci úspor navrhujeme razantní snížení zbytných výdajů státu v oblasti veřejné byrokracie, omezení plateb do rozpočtu EU, snížení výdajů na předražené armádní zakázky ze zahraničí a omezení vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým.

Hnutí SPD usiluje o zastavení zadlužování země. Již opakovaně jsme předložili své programové návrhy v oblasti struktury parametrů státního rozpočtu a jednou z našich priorit je zajištění konsolidace veřejných financí. Není možné mít dlouhodobě vyšší výdaje než příjmy. ČR musí hospodařit podle předem připraveného a na základě důkladných analýz vypracovaného státního rozpočtu. Prioritou je zajištění jeho vyrovnanosti a příjmových zdrojů. Pro hnutí SPD je Česká republika a její občané na prvním místě.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…