Schillerová (ANO): Dokud neodvolají plán na zvýšení vlastních platů, uličce hanby se nevyhnou

26.10.2024 10:21 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k průběhu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k plánovanému zvýšení platů politiků

Schillerová (ANO): Dokud neodvolají plán na zvýšení vlastních platů, uličce hanby se nevyhnou
Foto: XTV
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Vážení přátelé, vracím se z výstavy mrtvých brouků. To byla podívaná! Fialové krovky, růžové, žluté a úplně bez hnutí. Ještě nikdy jsem neviděla tolik exemplářů čeledi Vyhýbavých a Netečných, jako když jsme ve sněmovně probírali zmrazení platů politiků. Tyhle druhy se budí k životu jen tehdy, když se hlasuje o omezování důchodů a rušení školkovného. Když dojde na jejich vlastní platy, okamžitě upadají do hibernace.

Historii určitě znáte. Nejdřív sám premiér Fiala obhajoval v televizi, že nemá jinou možnost, než si nechat zvýšit plat o 14 procent. Když mu napsal Ústavní soud, ať nemluví hlouposti, a když naše hnutí ANO spustilo hlasitý křik, tak vláda couvla a řekla si „jen“ o 7 procent navíc. My jsme jim připomněli jejich vlastní slova. Pokud tvrdí, že ve státním rozpočtu není ani koruna navíc pro seniory, sportovce, učitele, tak kde našli ty desítky tisíc korun pro každého svého poslance?

Vyvolali jsme kvůli tomu mimořádnou schůzi sněmovny. Protože na to máme jako opozice právo, věděli vládní politici, že se jí nevyhnou. Taky moc dobře věděli, jaká je to ostuda, říkat si o zvýšení platů v době, kdy kvůli jejich neschopnosti klesají reálné mzdy všem ostatním obyvatelům naší země. A tak místo aby nám čelili napřímo před zraky celého národa, zvolili taktiku mrtvého brouka.

Já vám teď popíšu, jak ten mrtvý brouk ve sněmovně funguje.

Zaprvé. Markéta Pekarová Adamová coby předsedkyně sněmovny svolala schůzi na 6 hodin večer, aby se na ni dívalo co nejmíň lidí i novinářů.

Zadruhé. Na jednání přišlo tak málo vládních poslanců, že jsme je přehlasovali a prosadili si program schůze. Díky tomu mohlo vystoupit víc mých kolegů a možná jste si jejich projevy pustili. Stálo to za to.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 5962 lidí

Zatřetí. Předložili jsme usnesení schůze. V něm bylo černé na bílém, že není možné, aby v této těžké době rostly platy politiků, a že si je všichni dobrovolně zmrazíme. Bylo to naprosto jasně řečeno a jediné, co jsme chtěli, aby o tom poslanci hlasovali. Chtěli jsme, aby každý z nich ukázal, na čí straně stojí. Aby se před lidmi odkopal.

V tu chvíli se listí pohnulo a objevilo se pod ním tykadélko. Zástupce poslaneckého klubu lidovců si vyžádal pauzu. Když skončila, přihlásil se o pauzu poslanecký klub STAN. A když skončila i ta, řekl si o ni zástupce ODS. Úplně stejně jako ve fotbalu, když zbývá do konce utkání pár minut, trenér ohlásí střídání a jeho svěřenec se líně krok po kroku sune k postranní čáře, zatímco kouká na hodiny.

Tímhle způsobem vládní poslanci zdržovali až do 9 večer, dokud pan předsedající Bartošek za lidovce neohlásil konec schůze. Mrtví brouci mohli zůstat pod listím.

Já vám ale, přátelé, slibuji, že my je vytáhneme na světlo. Jestli si myslí, že tuhle zimu přečkají v podrostu a mezi kořínky, tak se pletou. Na každé schůzi vytáhneme téma zvyšování platů politiků. Budeme jim připomínat, že na ně nemají absolutně žádné právo, když podávají nejhorší výsledky v dějinách České republiky. Když ani neumí sestavit státní rozpočet bez účetních triků. Když selhávají ve výběru daní a naší zemi pod jejich vedením říkají všude okolo „Nemocný muž Evropy“.

Věřte mi, že dokud neodvolají svůj plán na zvýšení vlastních platů, uličce hanby se od nás nevyhnou.

Hezký víkend vám všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: I po půlnoci pražské zastupitelstvo stále jednalo

14:04 Kordová Marvanová: I po půlnoci pražské zastupitelstvo stále jednalo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projednávání návrhu zveřejnění Hloubkového auditu z…