Seďa (SOCDEM): Co udělat pro zachování kvality života ve Zlínském kraji

17.07.2024 23:08 | Monitoring

Jsem přesvědčen, že každý kandiát do Zastupitelstva Zlínského kraje by měl být politicky čitelný a měl by jasně definovat své priority, které hodlá jako zastupitel kraje prosazovat.

Seďa (SOCDEM): Co udělat pro zachování kvality života ve Zlínském kraji
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Blíží se volby do Zastupitelstva Zlínského kraje a jednotlivá politická uskupení i jednotliví kandidáti budou v předvolební kampani sršet sliby. Můj osobní pohled kandidáta, který jako dlouholetý poslanec i zastupitel zná dokonale problémy i přednosti Zlínského kraje, je ten, aby se minimálně zachovala kvalita života mých spoluobčanů a pokud to bude jen trochu možné, aby se odstranily problémy, které náš kraj a naše občany tíží.

Jako prioritní vidím zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče, včetně rychlé zdravotní služby. Páteřní by měly zůstat bývalé okresní nemocnice. Zlínský kraj by měl mít svoji vlastní leteckou záchrannou službu, která by mohla být provozována ve spolupráci se sousedními kraji. Je také třeba usilovat ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami o dostupnost dentální péče.

Druhým problémem jsou nízké mzdy v podnikatelském sektoru, a to zejména z pohledu nabídky nízkokvalifikované práce. Tady vidím nutnost posílení digitalizace, IT a podpory hich-tech technologií. Je třeba, aby kraj podporoval výzkum a aplikovaný vývoj našich firem ve spolupráci s UTB a středními školami. K tomu by měla sloužit i část Holešovské průmyslové zóny, jako technický inkubátor pro tento potřebný rozvoj. Právě provázanost vzdělanosti s výrobním procesem je cestou k vyšší kvalifikované a sofistikované práci a k vyšším mzdám.

Třetím problémem je nedostatek finančně dostupného bydlení pro mladé rodiny a odchod mladé generace z našeho kraje. Kraj musí ve spolupráci s městy a s obcemi podpořit družstevní výstavbu, například nabídkou svých pozemků k této výstavbě. Příkladem může být část bývalého opuštěného areálu Uherskohradišťské nemocnice a.s., o který má zájem město. Právě dostupnost bydlení s dobře placenou prací jsou záruky, že se odliv mladé generace zastaví.

Čtvrtým problémem je přehuštěná doprava v centrech měst. Tady je třeba dokončit nejen R55 a R49, ale propojit tyto dálniční komunikace s místními a krajskými silnicemi. Opět příkladem může být nutné nové přemostění řeky Moravy před místní částí Jarošov a napojení nové komunikace na R55 nebo napojení Průmyslové ulice na silnici R50. Bez těchto dopravních staveb se neustále zhoršuje dopravní zatížení, zhoršující životní prostředí ve městě.

V neposlední řadě je nutná podpora o zachování a zlepšení životního prostředí. Jde o ochranu vodních zdrojů, vodních toků a ploch, jde o podporu výsadby nových lesů a parků, jde o podporu šetrného zemědělství ve spolupráci s Agrární komorou a se samotnými zemědělci. Součástí životního prostředí je i ochrana přírodních a kulturních památek a pamětihodností, které jsou perlami našeho historického a kulturního dědictví.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.