Seďa (SOCDEM): Proč nemáme v naší zemi férové daně

25.06.2024 13:04 | Zprávy

Mohu rozumět tomu, že pravicové politické strany odmítají spravedlivější daňovou reformu z programových důvodů. Nicméně pouhé škrty a zvyšování DPH nepomohou vyřešit strukturální deficit státního rozpočtu.

Seďa (SOCDEM): Proč nemáme v naší zemi férové daně
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

O tom, že v České republice jsou nastaveny nespravedlivé daně se hovoří velmi často. Právě férové daně mají být základem politiky státu. Nicméně česká pravice si hlídá, aby zejména daně fyzických osob nebyly vysoké a k tomu se přidává i nedostatečný výnos ze spotřebních daní. Při bližším pohledu na státní rozpočet lze potvrdit, že příjmy za pět let vzrostly o 29%, ale výdaje vzrostly o 43% (ceny vzrostly o 41% a HDP o 34%).

Ano, některé příjmy vzrostly hodně ( z emisních povolenek o 153 %, daň z příjmů právnických osob o 74%, pojistné na sociální pojištění o 37% či DPH o 33%). Naproti tomu výběr daně z příjmů fyzických osob poklesl o 5% a výběr spotřebních daní vyrostl pouze o 1%.

Pokles daní z fyzických osob ovlivnilo snížení zdanění zrušením superhrubé mzdy, zvýšení slevy na poplatníka a zavedení paušální daně. Prostě česká pravice, ať již ta vládní, tak i ta opoziční hraje s občany betla. Na jednu stranu jim sice ponechá více peněz, zejména těm nejvíce bohatým. Na straně druhé zvyšuje rozličné poplatky a svojí špatnou energetickou politikou zdražuje výdaje domácností. Na to nejvíce doplácí chudší domácnosti a střední třída.

Spotřební daně, na rozdíl od daní jiných, nejsou automaticky valorizovány a proto rostly většinou pomaleji než inflace. Proto platí, že výnosy ze zdanění práce rostou automaticky a rychleji než zdanění cigaret, benzínu či alkoholu. A to přesto, že se i spotřební daně zvyšují konsolidačním balíčkem současné vládní pětikoalice.

Veřejné finance jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Cílem má být například kvalitní a dostupné veřejné služby a růst životní úrovně většiny občanů. Zároveň státní rozpočet a zejména jeho výdaje ukazují priority státu. Z tohoto pohledu politika pravice jde cestou snižování životní úrovně většiny občanů, kromě těch nejbohatších. Jde cestou „ořezávání“ a zdražování veřejných služeb. Podporuje vojenské výdaje, namísto zdravotnictví a vzdělávání. Vláda i současná pravicová parlamentní opozice trvá na nízkých mzdách zaměstnanců a na snižování mandatorních výdajů.

Suma sumárum, to, co česká pravice ponechala zaměstnancům formou zrušení superhrubé mzdy (propad příjmů státního rozpočtu o více jak 100 miliard korun ročně) si bere zpět konsolidačním balíčkem, snížením valorizace penzí a zisky z vysokých cen energií a potravin. Zároveň hodlá snížit kvalitu a dostupnost veřejných služeb. Přitom je jasné, že na zrušení superhrubé mzdy vydělali toliko vysoko příjmoví zaměstnanci.

Pokud nepůjdeme cestou progresivního zdanění fyzických osob, pokud se nenastaví spravedlivější zdanění podnikatelů a živnostníků, pokud stát nenastaví jasnou regulaci šedé ekonomice a daňovým únikům, pak ke zlepšení příjmové stránky rozpočtu nedojde. A strukturální deficit státního rozpočtu bude nadále přetrvávat a státní rozpočet nebude připraven čelit podobným katastrofám, jako byly v minulosti povodně či pandemie covidu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KDU-ČSL: Z domova lze vyřídit například rodičák, příspěvky na bydlení nebo třeba přídavky

6:16 KDU-ČSL: Z domova lze vyřídit například rodičák, příspěvky na bydlení nebo třeba přídavky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.