Seďa (SOCDEM): Sociální demokracie na rozcestí

08.10.2024 6:23 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volbě nového vedení Sociální demokracie

Seďa (SOCDEM): Sociální demokracie na rozcestí
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Jsem dalek toho, abych si uzurpoval neomylnost, nicméně vývoj v sociální demokracii po volbách v roce 2017 jsem předvídal. A také nechci tady a teď analyzovat všechny důvody obrovského propadu důvěry vůči nejstarší a kdysi velmi úspěšné levicové politické straně. Přesto jsem přesvědčen, že základním problémem byla neochota vedení strany „vrátit se“ k našemu politickému programu a namísto toho budovat „liberální“ platformu, která nakonec může spolupracovat s kýmkoliv na vládní úrovni.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 13060 lidí

Podle našich sociologů převládá nejen v naší zemi, ale na celém světě nerovnost mezi lidmi a tato nerovnost narůstá v naprostou nesouměřitelnost v bohatství a v možnostech občanů. Globální zisky stoupají na úkor „omezování“ sociálního státu, tedy na úkor omezování kvality a dostupnosti veřejných služeb. Na jedné straně nepředstavitelný majetek „bohatých elit“ a na straně druhé stále rostoucí počet těch, kterým klesá životní úroveň a možnosti uplatnění.

Nejen nižší třída, ale dnes již i střední třída ztrácí své jistoty díky okrajování sociálního státu. Nejen soukromá, ale i veřejnoprávní média, sociální sítě a vládní garnitura se staly hlásnou troubou neoliberalismu, globálního kapitálu a zájmů cizích mocností. Zároveň jsou lidem předkládáni viníci současných problémů, což vede k podpoře individualismu, vzájemné řevnivosti a k rozdělování společnosti. Pokud tento vývoj politici nevidí, pak jsou slepí.

A právě tato „slepota“ přivedla sociální demokraty až na rozcestí, kdy se musí konečně rozhodnout, zda se vrátí ke svým kořenům a budou hájit výdobytky sociálního státu. Nebo přesednou na liberální dvouspřeží „pohřebního kočáru“. Já osobně mám dlouhodobý názor, že je třeba prosazovat levicový sociálně demokratický pohled na svět a společnost, proto jsem podpořil kandidaturu nejen Jany Maláčové na předsedkyni SOCDEM, ale i kandidaturu Luboše Zaorálka na jednoho z místopředsedů naší politické strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Daniela Kovářová byl položen dotaz

Nezávislost

Paní senátorko, proč myslíte, že uspělo tak málo nezávislých kandidátů? A souhlasíte se mnou, že není dobře, když mají vládní politici převahu všude? Protože když ji mají jak ve sněmovně, tak v senátu, tak není pak senát vlastně zbytečný? A co čekáte, že přinesou příští volby? Kdo tu bude vládnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Volební preference ve znamení strachu a lásky

8:19 Lachnit (ANO): Volební preference ve znamení strachu a lásky

Asi jen naiva či příliš důvěřivý jedinec by mohl věřit nejrůznějším průzkumům volebních preferencí, …