Sehnalová (SOCDEM): Mamograf v nemocnici T. Bati? Absolutní nutnost!

16.07.2024 20:07 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nedostatku technického vybaení pro nutná preventivní vyšetření v Zlínském kraji

Sehnalová (SOCDEM): Mamograf v nemocnici T. Bati? Absolutní nutnost!
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

Preventivní vyšetření jsou velmi důležitá, obzvlášť pro včasný záchyt nádorových bujení. Týká se to i novotvarů prsu. Na preventivní mamografické vyšetření má každá žena po 45 letech věku nárok každé dva roky. Je to důležité pro odhalení časných stádií, které pak mají mnohem lepší šanci na úspěšnou léčbu. Ve Zlínském kraji je v každém okrese jedno mamografické pracoviště.

O tom, kolik jich kde v Česku je, rozhoduje tzv. přistrojová komise ministerstva zdravotnictví, jejich seznam schvaluje a podmínky pro existenci takového mamografického pracoviště stanovuje odborná společnost. Teprve pak mohou, ale nemusí tuto péči nasmlouvat zdravotní pojišťovny, které provedená vyšetření hradí ze zdravotního pojištění. Není to tedy zdaleka tak, že prostě koupíme přístroj a jde se na to. To je i případ mamografie ve Zlině.

Po loňských stížnostech pacientek na neúměrně dlouhé čekací doby objednání na vyšetření na soukromé zlínské EUC klinice (která ve Zlíně jako jediná cca od roku 2008 mamografické vyšetření provádí a je oficiálním schváleným screeningovým pracovištěm), jsme Radou kraje uložili Krajské nemocnici T. Bati, aby zahájila potřebné kroky k tomu, aby se mohlo otevřít v Baťovce druhé mamografické pracoviště ve Zlíně.

Nemocnice se pustila do práce a martyria dokládání a obhajoby všeho možného, počínaje ministerskou přístrojovou komisí. Výsledek byl poněkud rozpačitý. Další screeningové pracoviště prý není na pořadu dne. Mamograf přístrojová komise sice schválila, ale jen pro následnou diagnostiku, ne pro screeningová vyšetření.

V praxi by to znamenalo, že pro čekací dobu na vyšetření by se nic nezměnilo. Bariéra se zdála být neprostupná. Uběhlo několik měsíců a po určitém přechodném zkrácení čekání na termín vyšetření se opět začaly objevovat stížnosti pacientek. Na vyšetření se čeká opět několik měsíců. Požadala jsem tedy ÚZIS (Ústav pro zdravotnické informace a statistiku) o přesná data, jaké jsou kapacity a čekací doby pro srovnání mezi kraji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.