Senátor Balatka: Korespondenční volby. Konečně jsme ve 21. století

23.08.2024 21:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě.

Senátor Balatka: Korespondenční volby. Konečně jsme ve 21. století
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Jsem moc rád, že se ČR konečně připojila k vyspělým státům Evropy i celého světa. Je zde pravidelné hlášení ze schůze Senátu, která měla číslo 28 a byla dvoudenní.

Po dvaceti letech, kdy bylo téma diskutováno a slibováno, jsme jako země symbolicky ve středu 21. srpna připojili k jiným státům, jako je Velká Británie, Švýcarsko, USA, Kanada, Austrálie, Finsko, Slovensko, Německo, Rakousko (a další desítky států) a konečně jsme po Sněmovně i v Senátu schválili korespondenční volbu. Zavedení tohoto standardního nástroje, který ulehčuje možnost volit lidem, kteří mají volební právo a pracují, studují nebo žijí mimo ČR, je naším státem slibován už od roku 2004. Diskuse byla košatá, všechny aspekty a obavy zákona byly v této diskusi vysvětleny a byly zodpovězeny všechny dotazy. Pro zájemce připojuji odkaz na stenozáznam kultivované senátní diskuse, která byla o mnoho dní kratší a o mnoho věcnější a přehledná, než maraton obstrukčních příspěvků poslanců ANO a SPD při projednávání ve Sněmovně. Přepis senátní diskuse naleznete zde: https://1url.cz/I1ErH (byl to poslední projednávaný tisk prvního dne jednání).

Dlouhá diskuse se také vedla k aplikaci stavebního zákona a dalším bodům. Čtyři zákony jsme s pozměňovacími návrhy vrátili zpět do Sněmovny, projednali jsme za dva dny celkem 16 tisků, zde je celý pořad schůze:

Návrh zákona o veřejné hydrometeorologické službě a o změně zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů (zákon o veřejné hydrometeorologické službě) /senátní tisk č. 298/ - schválen.

Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny příloh I a II Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů, přijatých v Samarkandu, Uzbekistán, dne 17. února 2024 /senátní tisk č. 266/ - dán souhlas k ratifikaci.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 294/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 296/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 300/ - pozměňovací návrhy.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony/senátní tisk č. 295/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 305/ - pozměňovací návrhy.

Návrh usnesení Senátu k aplikaci nového stavebního zákona - návrh usnesení schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 275/2012 Sb., o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů (zákon o volbě prezidenta republiky), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 297/ - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 88/2024 Sb., o správě voleb, a některé další zákony /senátní tisk č. 284/ - schválen.

Návrh zákona o veřejných kulturních institucích a o změně souvisejících zákonů (zákon o veřejných kulturních institucích) /senátní tisk č. 299/ - schválen.

Návrh zákona o vnitrostátních orgánech v oblasti polovodičů a některých jimi vykonávaných činnostech /senátní tisk č. 303/ - schválen.

Společná zpráva Evropskému parlamentu a Radě Zvláštní administrativní oblast Hongkong Výroční zpráva za rok 2023 /evropský senátní tisk č. K 147/14/ - přijato doporučení VZOB.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 304/  - schválen.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 302/ - pozměňovací návrhy

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů /senátní tisk č. 301/ - pozměňovací návrhy.

Konec hlášení. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Připomenul bych tady některé věci, které vláda udělala

23:08 Premiér Fiala: Připomenul bych tady některé věci, které vláda udělala

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 12. září – odpověď na interpelaci poslance Kukly k selhání…