Dobré odpoledne, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, paní předsedající, pane ministře, děkuji za slovo.
Chtěl bych na úvod mého příspěvku říct jenom krátký příspěvek k tomu, co řekl kolega Papoušek. Chtěl bych jenom říci, že ten jeho názor byl názorem lidovým, ale ne lidoveckým. To proto, že s těmito názory, se kterými jsme se tady potkali, znám je, a ty argumentace, které tady kolega Zdeněk Papoušek říkal, samozřejmě jsme si vyslechli při přípravě tohoto zákona i při seminářích, a já třeba osobně při rozhovoru s mnoha vinotékaři a s lidmi, kteří nejsou vinaři, ale kteří provozují vinotéku třeba v našem nevinařském prostředí pod Orlickými horami. Navštívil jsem několik vinoték a kupodivu jsem byl překvapen, že oni sami, protože to byli lidé, kteří víno prodávají sudové, samozřejmě jim vadí otázka změny technologie u KEG sudů kvůli manipulaci a kvůli úsilí a penězům vloženým do této technologie, ale jinak se v žádném případě nebránili kontrole, a naopak měli právě podepsané smlouvy a vítají, že budou moci prodávat víno v případě platnosti tohoto zákona jako s těmi výrobci, že také nechtějí obchodovat s těmi překupníky, a protože patří mezi slušné vinotékaře, kteří prodávají samozřejmě i lahvové víno, jistě i ostatní produkty, a ne k tomu barvy a laky nebo cigarety, tak ty samozřejmě nakoupí kdejaký šunt od kdejakého prodejce. Těm vyhovuje stávající stav.
Mrzí mě na tom, že tento zákon, který je, myslím, velmi dobrý a míří dobrým směrem, se zvrhl pouze na tu otázku pančování nebo nepančování vína a že rozdělil vinaře a prodejce vinoték právě na tomto základě a podle mě i na nepřesných informacích. Nejde o to, kdo je ten dobrý a správný vinař, nebo kdo je ten špatný, ale jde o to, aby se na trhu neobjevovalo nekvalitní víno, a hlavně, aby se zpřísnila kontrola pro ty, kteří na tom prodeji vína vydělávají tím, že víno pančují anebo prodávají i víno třeba kvalitní, ale pod jinou značkou.
Už to tady zaznělo několikrát, že jsou pod značkou Pálava prodávána vína i z Maďarska, jiných odrůd, nejsou přímo pančované nebo jsou zákazníci klamáni a těch případů je hodně. Ti prodejci nebo ti, kteří budou chtít pašovat, tak samozřejmě budou vymýšlet další a další způsob. Tady jde o to, aby se omezily možnosti právě toho levného a rychlého pančování vína. Proto ta změna.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV