Senátor Sobotka: Pokud obec zřizuje základní školu, mateřskou školu, nebude mít na provoz tělocvičny

20.09.2022 19:33

Projev na 29. schůzi Senátu 20. září 2022 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Senátor Sobotka: Pokud obec zřizuje základní školu, mateřskou školu, nebude mít na provoz tělocvičny
Foto: Facebook Jana Sobotky
Popisek: Jan Sobotka

Dobrý den, vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové. V tomto projednávaném bodě bych jen rád řekl, že jsem pro tento návrh schválit, ale upozornil bych na dvě odvětví, na dva problémy, kterých se ta problematika týká. Zvláště kompenzace nebo podpora.

Je to, samozřejmě tak, jak se snažíme podporovat průmyslové podniky, velké zaměstnavatele, tak je to zaprvé průmysl cestovního ruchu. Myslím, že mnozí z nás, kteří jsme z regionu, který je vyloženě postaven na cestovním ruchu, to chápou. To znamená, vnímat průmysl cestovního ruchu jako průmysl, se kterým souvisí samozřejmě provoz skiareálů, lyžařských středisek. Tam si myslím, že ta problematika se dělí na ty, kteří jsou napojeni na nízké napětí, a na ty, kteří jsou odkázáni na připojení na vysoké napětí, z toho mi potom vychází jedna otázka u skiareálů. Samozřejmě druhá problematika je sport. Dnes sport je závislý na dotacích Národní sportovní agentury. Národní sportovní agentura nějakým způsobem zatím nemá zdroje a nemůže reflektovat zvýšené ceny energií. U toho sportu bych to rozdělil na takové dvě oblasti a podoblasti, tak bych tím trošku prošel.

To znamená, máme sporty, myslím si, že všichni vnímáme, že nemůžeme nechat po covidu děti doma, nemůžeme připustit, aby další rok se zavíraly zimní stadiony, plavecké stadiony a tak dále. Mluvím o sportu, nemluvím o rekreaci. Ale jsou sporty nízkonákladové, jako je třeba orientační běh, kde vám stačí boty a tenisky a les, ale jsou taky sporty, jako je zimní stadion, hokej, jako je plavecký bazén nebo fotbalový stadion.

Z mého pohledu si myslím, že obce a města střední velikosti si s tím mohou poradit a pomůžou tady společnosti a státu, protože udržet provoz zimního stadionu nebo plaveckého stadionu tady u nás v našem případě, i třeba uměle zasněžovaných běžeckých tratí, lze z rozpočtu města na úkor ale investic, budoucích investic. Zvládneme to, zdroje na to máme.

U menších obcí to může být velký problém, pokud obec zřizuje základní školu, mateřskou školu, nebude mít na provoz tělocvičny, už to může být problém značný.

Takže tam bych žádal a prosil, aby se na to myslelo, že podle mě střední města si mohou dovolit udržet tu energetickou náročnost těch nákladných sportovišť na úkor investic do budoucnosti.

Byl bych rád, kdyby v tom i vláda spolupracovala nějak s Národní sportovní agenturou, protože dnes když se podíváte na ty dodatečně vypsané dotační tituly Národní sportovní agentury, o energetice a zvýšených nárocích na provozní náklady tam není hovořeno nic. Z mého pohledu, když se vžiji do toho, příklad, který mám osobní, je, když město by mohlo požádat v rámci programu regiony o 50 procent dotace na investici, tak tu investici odloží, protože musí ušetřit na energie. To znamená, vypsaný program Národní sportovní agentury pro města a obce, kdy tam je dotace 50 procent na investici, v této chvíli nedává smysl. Bylo by lepší, kdyby tam byla nějaká podpora zvýšených nákladů na provozní výdaje.

Mně z toho vychází, ještě jednou uzavírám, opakuji, prosím vládu, aby se zaměřila, aby nějakým způsobem řešila cestovní ruch, z mého pohledu důležité jsou lyžařské vleky a skiareály, které podporují a drží nad vodou ten cestovní ruch v horách, protože ta zimní sezona obzvlášť u nás v Krkonoších je hlavní, zadruhé aby stát vnímal při kompenzaci cen energií i otázku sportu, která v podstatě v této chvíli nemá sportovní veřejnost žádnou odpověď na navýšení cen energií, vyjma toho, že město řekne: My vás nedáme. Budeme to platit za vás. U těch měst je to důležité v tom smyslu, že jak fotbalový stadion, tak hokejový stadion, tak plavecký stadion jsou veřejnou službou. To není byznys, není to podnikání, je to ztrátová záležitost. To znamená, tam jenom se prohlubuje ztráta, kterou by mělo to město platit.

Otázky z toho mi vycházejí dvě. Jedna otázka je, jak to bude s velkými skiareály, které jsou odkázány na odběr z vysokého napětí. Druhá otázka je, v případě toho, že samozřejmě všechno se dozvíme v nařízení vlády, že město zřizuje fotbalový stadion, hokejový stadion, bazén, jestli tam nebude možnost využívat zastropené ceny, nebo jestli budeme nuceni nakupovat na volném trhu. Je to pro nás otázka zásadní. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky