Šichtařová (Svobodní): Fialova vláda a její účetní „triky“

12.08.2024 18:14 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozpočtovým machinacím vlády.

Šichtařová (Svobodní): Fialova vláda a její účetní „triky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Šichtařová

Fialova vláda se chystá zopakovat podobný krok jako v loňském roce, kdy vylepšila schodek rozpočtu díky tomu, že 18 miliard korun úvěru od Evropské investiční banky na železnici „přepůjčilo“ Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) ministerstvo financí. V příštím roce to má být 20 miliard. Reálně tím nic neušetří, jen část výdajů dočasně zamete pod koberec, ale v blízké budoucnosti je bude muset opět přiznat, čímž zhorší deficit v některém z příštích roků. Proč se odklizení části deficitu do mimorozpočtové kapitoly dopravního fondu, a tedy rozpočtového prohřešku, vláda dopouští?

To je jednoduché, vláda chce hodit rozpočtový schodek na někoho jiného, konkrétně na příští vládu. Nyní schodek „uklidí“ před zraky veřejnosti, ale ten schodek vyplave, jakmile úvěr bude splácen. Je to stejně zbabělé jako vyprávět veřejnosti, že vláda údajně chce „zmírnit“ český Green Deal, ačkoliv moc dobře ví, že zaprvé ho sama v této tvrdé podobě na evropské úrovni za svého předsednictví přijala, zadruhé už jej zmírnit nelze, protože se k tomu vláda zavázala přesně v této podobě.

Zmírnění Green Dealu by znamenalo přímé vypovězení poslušnosti EU, a tedy otevřenou rebelii proti EU. Vláda to ví, a přesto před veřejností mlží. A v případě úvěru na SFDI je to podle zcela stejného mustru.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?