Sršeň (STAN): Děláme konkrétní kroky pro dostupnější bydlení

11.04.2023 6:10 | Komentář

Dostupnost bydlení je čím dál palčivějším problémem a jako téma ho politici v poslední době zvedají v každé volební kampani. Starostové a nezávislí si nedávným rozhodnutím předsednictva určili dostupné bydlení jako jednu z pěti priorit na toto volební období.

Sršeň (STAN): Děláme konkrétní kroky pro dostupnější bydlení
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr STAN v Olomouckém kraji Radim Sršeň

Nejen proto, že jde o závažný celospolečenský problém, který tíživě doléhá hlavně na mladší generace, ale také proto, že se bytostně dotýká obcí. Rád bych vám tedy přiblížil konkrétní kroky, které v tomto ohledu děláme na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Program “Nájemní bydlení” cílí hlavně na samosprávy

Státní fond podpory investic (SFPI) vyhlásí v dubnu program Nájemní bydlení, do jeho podpory půjde 800 milionů korun. Program podpoří vznik nájemních bytů pro lidi, kteří nevlastní nemovitost k bydlení. Podpora se bude skládat ze dvou částí: dotace do maximální výše 25 procent a výhodného úvěru. Celkem může dosáhnout až 90 procent nákladů. Žádat mohou například obce, jimi zřizované organizace, charitativní organizace, církve a další právnické osoby. SFPI bude dbát o to, aby státní podporu získaly především samosprávy. I v případech, kdy s projektem uspěje soukromý investor, bude obec mít možnost určit nájemce u nejméně čtvrtiny bytových jednotek.

SFPI chystá také další program dostupných nájemních bytů, o kterém MMR zatím jedná s Evropskou komisí. Výstavbu nového bydlení chce resort podpořit také z Národního plánu obnovy, kde pro tento účel požaduje zhruba 8 miliard korun. Tyto peníze plánujeme navázat na prostředky z Evropské investiční banky a soukromé zdroje. Tím bychom do systému mohli dostat dalších několik desítek miliard.

Kromě peněz na samotnou výstavbu bytů chceme obcím poskytnout až 1,6 miliardy korun na přípravu projektů a investic do bydlení. Ta je náročná nejen finančně, ale i z hlediska odborných znalostí. Připravujeme proto také regionální poradenská centra a kompetenční oddělení, která budou obcím radit třeba jak územně plánovat výstavbu, jak nastavit bytovou politiku, nájemné a jaké vybrat financování.

Pracujeme na zákoně o podpoře bydlení

Připravuje se rovněž Zákon o podpoře v bydlení. Obcím nabídne soubor volitelných nástrojů, které umožní řešit situaci obyvatel v souladu s jejich potřebami. Podpoří různé formy poradenství v kontaktních místech, bydlení v soukromém sektoru za využití garancí pro majitele bytu i motivaci obcí rozvíjet obecní bytový fond. Zákon cílí nejen na lidi v bytové nouzi (např. samoživitelky s dětmi v azylových domech či ubytovnách nebo seniory žijící v nevyhovujících bytech), ale také na ty, které ohrožují rostoucí ceny nebo energetická krize a mohli by se v bytové nouzi brzy sami ocitnout.

Zákon v současné době intenzivně projednáváme s ostatními resorty a externími partnery, přičemž finalizujeme analýzy pro proces RIA. Návrh zákona předložíme do meziresortního připomínkového řízení během první poloviny roku 2023 a do konce roku očekáváme, že návrh posoudí vláda.

Dále je možné čerpat finance na sociální bydlení z integrovaného regionálního operačního programu IROP, průběžné výzvy jsou otevřeny od podzimu 2022, aktuálně je vyčerpáno přibližně 15 % alokace. Těšíme se na vaše projekty.

Hlavním poselstvím je, že je třeba připravovat projekty. Zdroje na výstavbu bydlení budou, avšak je třeba, abychom žili heslem: Kdo je připraven, není překvapen! Spolu s Tomášem Pavelkou, tajemníkem, jsme vám všem k dispozici k dotazům, připomínkám i konzultacím.

Radim Sršeň, náměstek ministra pro místní rozvoj

Zdroj.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

22:01 Horák (ODS): Občanská demokratická strana v Olomouckém kraji odchází do opozice

Občanští demokraté budou v následujícím období v Olomouckém kraji opoziční stranou.