Štěpánek (Trikolora): Milovník noblesy, důstojnosti a nadhledu v akci

18.06.2024 17:17 | Komentář

„V politice mám rád noblesu, důstojnost a nadhled,“ říká v rozhovoru pro iDnes.cz (15. 6. 2024) Petr Macinka, předseda politického uskupení Motoristé sobě.

Štěpánek (Trikolora): Milovník noblesy, důstojnosti a nadhledu v akci
Foto: Archiv P. Štěpánka
Popisek: První místopředseda Trikolory Petr Štěpánek

Je to ten samý Macinka, který se nedávno s Filipem Turkem ožralý posadil před televizní kameru a v přímém přenosu o předsedkyni konkurenční opoziční politické strany, která mu nikdy nic zlého neudělala, spíše naopak, vykřikoval, že je píča.

Je to ten samý Macinka, který naopak střízlivý, leč opilý vítěznou povolební euforií, na stejnou kameru místopředsedu stejné politické strany bez jakéhokoli kontextu nazýval bezpáteřním hovadem. A propos, také jsem mu nic neprovedl.

Je to ten samý Macinka, který coby jeden ze spolušéfů koalice Přísaha/Motoristé Filipa Turka vysílal do Bruselu s předvolebním heslem „Filip nás v Bruselu nezradí“. A Turek ještě ani do Bruselu neodjel a Macinka už deklaruje, že Turka potřebuje doma. Rozumějme, že ho potřebuje proto, aby jej jako lákadlo na voliče mohl nasadit pro změnu v domácích sněmovních volbách. Asi nejsem jediný, koho u toho napadá, že obojí naráz naplnit nejde, takže je to dost vykutálený protimluv.

Je to ten samý Macinka, který si pro své politické motoristické uskupení vymyslel přízvisko „ODS revival“. No, fajn, bujaré fantazii se meze nekladou. Jen si nějak neumím představit, že by se Macinkův guru, Václav Klaus senior, otec zakladatel oné staré ODS, okolo kterého se Macinka už léta motá, někdy v minulosti posadil ožralý před kameru a konkurenční političku častoval píčami. Vskutku svérázný revival! Spíš takový a la Řeporyje.

A právě bývalý prezident Václav Klaus nečekaný volební úspěch koalice Přísaha/Motoristé komentoval v MF Dnes (13. 6. 2024) mimo jiné slovy, že šéfové opozičních malých stran by měli potlačit svá ega a usilovat o nějaké širší spojení. Můžete spolu se mnou dumat, jaký základ a předpoklad pro něco takového Petr Macinka, milovník noblesy, důstojnosti a nadhledu, vytváří.

Jsem o generaci starší, v politice jsem už leccos zažil, žádné vlastní ambice nemám, jen mi není jedno, jak to tu vypadá a kdo to tu vede, tak si snad mohu dovolit jistý nadhled a ocitovat slova anglického dramatika Johna Osborna: „Buď slušný k lidem, když jdeš nahoru, mohl bys je potkat, až půjdeš dolů.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petr Štěpánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Šmírování

Četl jsem o návrhu evropské komise, kterým chce zavést plošné šmírování lidí a kontrolovat jejich osobní komunikaci. To jako vážně? Nemyslíte, že to už je hodně přes čáru? Co nějaká ochrana soukromí? A jak moc je reálné, že tento návrh komise projde? Bude se o něm nějak hlasovat? A jestli ano, jak s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Král (ODS): Proboha, pokud se nám nelíbí rozhodnutí jednoho soudce, je tu celá odvolací soustava

21:10 Král (ODS): Proboha, pokud se nám nelíbí rozhodnutí jednoho soudce, je tu celá odvolací soustava

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 26. června 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…