Svobodní: Navrhujeme zrušení poplatků za Českou televizi

23.06.2024 8:05 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany ke koncesionářským poplatkům

Svobodní: Navrhujeme zrušení poplatků za Českou televizi
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní

Současná reforma financování ČT a ČRo křiví mediální trh, navádí poskytovatele internetu k lustrování zákazníků a narušuje svobodu podnikání. Svobodní by šli zcela opačnou cestou.

1. Povinné poplatky za veřejnoprávní média jsou formou daně, která je vybírána bez ohledu na to, zda služby České televize jednotlivci nebo firmy využívají či nikoli. V případě poplatků by měl mít člověk možnost rozhodnout, zda chce za určité mediální služby platit, a pokud ano, jaké služby to budou.

2. Existence povinných poplatků vede k politickému zasahování do obsahu, který Česká televize produkuje. Veřejnoprávní média by měla být nezávislá na politicích, ale když jsou financována z poplatků schválených v zákonech, zvyšuje se riziko, že jejich obsah je právě zákonodárnými politickými silami ovlivňován.

3. Povinné financování České televize z poplatků znamená, že ČT není dostatečně motivována k efektivitě a inovacím. Když médium nemusí soutěžit na trhu o zákazníky, snižuje se tlak na kvalitu a efektivitu poskytovaných služeb.

Svobodní proto navrhují, aby byly poplatky za Českou televizi zrušeny a aby se ČT financovála buď z reklamy, nebo z dobrovolných příspěvků od těch, kteří si chtějí její služby objednat.

Tím by se zvýšila její odpovědnost vůči divákům, byla by osvobozena od vlivu státu a politků, a zároveň by se posílila mediální svoboda a pluralita.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …