Třešňák (Piráti): Plníme slib o moderní a udržitelné energetice

20.09.2024 14:01 | Monitoring

Vláda na jednání podpořila návrh na strategickou spolupráci Skupiny ČEZ a britské společnosti Rolls-Royce SMR.

Třešňák (Piráti): Plníme slib o moderní a udržitelné energetice
Foto: Piráti
Popisek: Petr Třešňák (Piráti)

Společný projekt výstavby malých modulárních reaktorů pomůže s modernizací české energetiky a otevře nové příležitosti pro domácí průmysl. Piráti tak naplňují další ze svých programových priorit v rozvoji české energetiky a posilování energetické bezpečnosti. Rozhodnutí o spolupráci s britskou společností Rolls-Royce SMR vzešla z posouzení informací poskytnutých v rámci předešlé několikaleté komunikace od celkem sedmi potenciálních partnerů. Současná dohoda pozitivně ovlivní jak životní prostředí, tak českou ekonomiku.

„Jaderná energie má v českém energetickém mixu své pevné místo a domácnosti i firmy mohou mít dostupnou a čistou energii. Malé modulární reaktory budou představovat řešení pro energetickou nezávislost, výrobu nejen elektřiny, ale také tepla. Toto partnerství má však význam i z pohledu příležitostí pro český průmysl a české firmy, které se nyní mohou zapojit do dodavatelských řetězců a stát tak u zrodu jaderné renesance. Dokazuje to, že místní firmy si dokázaly udržet v tomto odvětví vysokou kompetenci a zahraniční partneři mají zájem s nimi spolupracovat,“ okomentoval jednání vlády pirátský náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák.

„Stejně jako obnovitelné zdroje, tak i vývoj malých reaktorů podpoří snahu o dekarbonizaci a přechod k čistým zdrojům energie, což jako Piráti máme v programu a je to jedna z našich priorit. Chceme zdroje energií, jejíž dodávky nebudou zatěžovat životní prostředí, budou stabilní, předvídatelné a dostupné pro průmysl i domácnosti,“ doplnila poslankyně Pirátů Klára Kocmanová, která se tématu dlouhodobě věnuje.

První modulární reaktor plánuje Skupina ČEZ postavit v první polovině 30. let poblíž jihočeské jaderné elektrárny Temelín a prověřovány jsou i další lokality.

„V České republice máme dostatečné technické zázemí a vědu i výzkum na velmi vysoké úrovni, byla by velká škoda toho nevyužít. Pro české firmy to bude zcela nové odvětví a budou mít příležitost stát u zrodu celého výrobního a dodavatelského řetězce,“ uzavřel Třešňák.

Na jednání vzala vláda na vědomí záměr o kapitálovém vstupu ČEZu do společnosti Rolls-Royce SMR a následně zaúkolovala příslušné resorty k postupu dle Smlouvy o zajištění dodržení požadavků na zajištění ochrany základních bezpečnostních zájmů České republiky. Tedy zhodnocení této transakce z pohledu bezpečnostních zájmů České republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

18:01 Bartůšek (Přísaha): Volím selský rozum a spravedlnost, volím Přísahu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.