Udženija (ODS): Zdravotníků ubývá a stárnou, Praha situaci začíná aktivně řešit

24.06.2024 6:23 | Tisková zpráva

Závěry analýzy zaměřené na nedostatek lékařů ve vybraných oborech představila náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví Alexandra Udženija společně s ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) Ladislavem Duškem.

Udženija (ODS): Zdravotníků ubývá a stárnou, Praha situaci začíná aktivně řešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Analýza, kterou si nechala zpracovat náměstkyně primátora a kterou zpracoval tým pod vedením profesora Duška, odhalila vážné, leč očekávatelné problémy s nedostatkem lékařů primární zdravotní péče a stárnutím lékařské populace v oborech pediatrie, psychiatrie, stomatologie, praktického lékařství a klinické psychologie.

„Situace je opravdu alarmující. Průměrný věk praktického lékaře pro dospělé v Praze je 54 let, u praktických lékařů pro děti a dorost je průměrný věk dokonce 56 let! Třetina lékařů v těchto oborech je dokonce už v důchodovém věku. Pokud nezačneme jednat hned, můžeme se v blízké budoucnosti ocitnout ve vážné krizi dostupnosti primární zdravotní péče," uvedla Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí, a dodala: „Je zarážející, že tuto situaci nikdo z mých předchůdců neřešil. Možnosti hlavního města v této oblasti sice mají své mantinely, ale uděláme maximum možného pro to, abychom lékařům a potažmo Pražanům, kteří je potřebují, pomohli."

„V Praze se počet praktických lékařů pro děti a dorost za posledních 5 let snížil o 22 lékařů, což výrazně ovlivňuje dostupnost péče. U dětských a dorostových psychiatrů je situace ještě horší, kdy 45 % lékařů je starších 60 let. Navíc počet dětských pacientů s psychiatrickými problémy vzrostl za posledních deset let o 75 %, přičemž počet dětí s depresivními poruchami se téměř ztrojnásobil," představil klíčové závěry analýzy v prezentaci pro novináře Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Praha proto připravila dvě hlavní opatření na zlepšení situace, a to poskytování bytů pro lékaře a úpravu grantů určených pro zdravotnictví. „Uvolnili jsme 60 bytů pro lékaře v klíčových oborech, abychom jim zajistili stabilní zázemí a motivovali je k práci v Praze," uvedla Alexandra Udženija. „Upravujeme také granty, které by nově měly směřovat také na vybavení ordinací a zlepšení pracovních podmínek zdravotnického personálu. Věříme, že i to je dobrý způsob, jak namotivovat a udržet nové lékaře v našem městě,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro zdravotnictví.

Profesor Ladislav Dušek také zdůraznil potřebu systémového řešení. „Je nutné, aby tato opatření byla podporována i na celostátní úrovni. Zvyšování kapacit lékařských fakult je krok správným směrem, ale musí se pokračovat i v dalších systémových změnách,“ vyzval.

„Věřím, že naše opatření přispějí k tomu, aby Praha i do budoucna byla místem, kde kvalitní zdravotní péče bude dostupná skutečně pro všechny občany. Místem, kde maminky nebudou muset měsíce hledat pediatra pro své dítě nebo senior nebude muset jezdit k zubaři na druhý konec města. Jsme připraveni zahájit debatu s ministerstvem zdravotnictví a pomoci se systémovým řešením, které bude trvalé,“ uzavřela Alexandra Udženija.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Přátelé míru

6:15 David (SPD): Přátelé míru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oslavě narozenin Miloše Zemana v Hluboké nad Vltavo…