Válková (ANO): Laický prvek je zárukou, že justice bude fungovat spravedlivě, svobodně, demokraticky

26.06.2024 19:02 | Zprávy

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 26. června 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích).

Válková (ANO): Laický prvek je zárukou, že justice bude fungovat spravedlivě, svobodně, demokraticky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Helena Válková

Tak za prvé, milý pane kolego, vaším prostřednictvím, za prvé, já tady u toho pultíku, že se vám to nelíbí, je mi úplně jedno, úplně jedno! Za druhé, asi jste to poslouchal velmi špatně ve své pracovně, protože já jsem citovala předsedu trestněprávního kolegia Nejvyššího soudu. Já jsem citovala soudce, já jsem citovala právníky a samozřejmě jsem k nim připojila svůj vlastní názor. Za druhé, chtělo by to si přečíst některé učebnice, které jasně říkají, že právě laický prvek je garancí toho, že justice jako taková bude fungovat spravedlivě, svobodně, demokraticky.

Tak já nevím. Opravdu... Teď si myslím, že jsem se spíš přeslechla tedy já. A vy tady zpochybňujete tvrzení lidí, kteří jsou najmenováni do komisí legislativní rady? Kteří mají stejně jako já tento názor, že naopak může dojít k oslabení důvěry v českou justici? Vy tím svým přístupem naopak jste argumentem pro to, abychom se ještě jednou zamysleli, protože takové "to se mi nelíbí", to tady nemá vůbec zaznívat. Čili cenzura projevu, mého projevu i za řečnickým pultíkem? No to nemyslíte vážně. Já tady cituji, já tady za svými názory stojím a argumentuji si je a vy mi tady budete říkat, co se vám... že tohle se mi nelíbí a tohle by se tady nemělo říkat? Tak samozřejmě, že to budu říkat, pokud budu přesvědčená o věcnosti těch argumentů. (Slabý potlesk zleva.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Zvýšit poplatek rovnou 33krát? To je už opravdu síla!

14:04 Schillerová (ANO): Zvýšit poplatek rovnou 33krát? To je už opravdu síla!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zvýšení poplatku za povolení k vykopání studny