Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

18.09.2024 11:05 | Monitoring

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení
Foto: archiv R. Vích
Popisek: Poslanec Radovan Vích

Uvědomme si, že v Evropské unii jsou státy, ve kterých jsou celoroční teploty tak mírné, že tam ani nutně nepotřebují mít topení v každém bytě, v chladnějším období se mnohde používají jen přímotopy a to ještě dočasně. Tedy mimo hornatá území. Týká se to území jižní Francie, Španělska, části Portugalska, Itálie, Řecka, Chorvatska, Malty, Kypru apod. Tedy tyto státy způsoby a ceny vytápění až tak nezajímají. Podobně v přímořských státech zimy nejsou tolik chladné a teploty se často střídají – např. v Belgii, Holandsku, dokonce i v části Německa. Typické je, že v těchto oblastech často nesněží, sníh a mráz tam jsou jen krátkodobou kuriozitou a lidé jsou navíc zvyklí se doma oblékat tepleji. Naopak země jako Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko a pobaltské země mají ve zvyku v období od října (někdy už od září si doma vytápět ať již centrálním topením nebo nějakým druhem kamen). A navíc jsou zvyklí se doma přezouvat do domácí obuvi, chodit víc nalehko, žádné povinné kalhoty a svetry, jak se nám TOP09 snažila vnutit (dokonce nosit dva svetry).

Pro tyto země, plus ty skandinávské země, které jsou v EU, je kvalitní vytápění domácností, firem, škol, školek, zdravotnických zařízení apod. klíčovou otázkou přežití. Přesto Evropská unie zavádí emisní povolenky na vytápění budov (podrobně je připomenu níže v tomto článku). Je to tedy mimo jiné útok na naše přežití za vhodných podmínek v zimě, ale i na jaře a na podzim. Není možné to jen tak, klidně přijmout. To je podobné, jako byste zemím z jihu Evropy zakazovali nebo omezovali používání klimatizací a různých forem stínění budov.

Ceny bytů v ČR jdou stále nahoru. V Praze se průměr nabídkové ceny nového bytu dle analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska dostal na historický rekord - 156 780 korun za čtverečný metr. Bohužel, prognóza budoucího vývoje je ještě pesimističtější, a to hlavně kvůli nedávno (i zástupcem Fialovy vlády) schválené Směrnice EU o energetické efektivitě budov. Podle této Směrnice musí v roce 2030 všechny novostavby vykazovat nulové emise.

 V roce 2027 se ještě navíc mají zavést emisní povolenky na vytápění budov. Směrnice byla schválena letos v květnu a do dvou let musí být implementována do českého práva. V praxi to bude znamenat zvýšený tlak na vytápění budov tepelnými čerpadly, na instalace fotovoltaiky na střechy budov či na pokročilé řízení domovních energetických systémů. To vše enormně zvýší náklady staveb a následně domů a bytů. Včetně cen nájemního bydlení. Dle propočtů analytiků developerské společnosti Central tato opatření zdraží výstavbu až o 30 procent.

Dostupné bydlení pro české občany musí být prioritním veřejným zájmem. Stát a vláda zde nesmí strkat hlavu do písku, a naopak musí převzít plnou odpovědnost za urychlené budování kapacit cenově dostupného bydlení. Patří sem přímá účast státu jako investora a garanta při výstavbě bytů, pomoc obcím a městům formou bezúplatného převodu pozemků a budov, plošný projekt výhodných půjček na bydlení pracujícím rodinám či zastropování úroků z hypotečních úvěrů. K úvaze je i zřízení státem vlastněné hypoteční banky. K tomu, aby bylo bydlení i v budoucnu pro české občany a rodiny cenově dostupné, je současně nezbytné odstoupit i od likvidačních norem EU zdražujících bydlení. To musí příští vláda jasně prosazovat!

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 7 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

21:02 Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.