Zahradil (ODS): Podobnost s rokem 1968 pokračuje

22.07.2024 18:09 | Monitoring

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na odstoupení Joe Bidena z prezidentských voleb

Zahradil (ODS): Podobnost s rokem 1968 pokračuje
Foto: XTV
Popisek: Jan Zahradil v pořadu XTV

Bidenovo rozhodnutí neobhajovat funkci je unikátní v tom, že jde nejen o úřadujícího prezidenta, ale o kandidáta, již nominovaného ve stranických primárkách. Srovnat se to vzdáleně dá snad jen s prezidentem Lyndonem Johnsonem v roce 1968, ten to ale vzdal hned na začátku primárek, takže nominaci ani nezískal.

Teď musí o novém kandidátovi rozhodnout Democratic National Convention, která začíná 19. srpna v Chicagu. Pokud potvrdí nominaci Bidenovy VP Kamaly Harris (která už ji formálně má, právě z primárek), podobnost s rokem 1968 pokračuje: Johnsona tehdy nahradil jeho VP Hubert Humphrey (ten musel o nominaci bojovat s dalšími kandidáty a byl nominován nikoliv v primárkách, ale až delegáty na DNC - také v Chicagu).

A nakonec: Humphreyho pak ale ve volbách porazil republikán a bývalý VP Richard Nixon (který prohrál v roce 1960 s JF Kennedym) o zhruba půl milionu hlasů, což v hlasech volitelů znamenalo solidní vítězství 301:191. Tak uvidíme, jestli i letošní klání proběhne podobně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.