„Fialo, to je váš průšvih. Rakušanův průšvih!“ Babiš nemilosrdně. Skoro hodinu a půl

01.09.2022 16:27

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil ve Sněmovně koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) za vládu národní katastrofy. V dnešním úvodu schůze, kterou vyvolala opozice k vyslovení nedůvěry vládě, Babiš varoval, že hrozí zhroucení energetiky a sociální nepokoje. Lídr ANO obvinil vládu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů z toho, že lhala, když uváděla, že zastaví inflaci a zadlužování, nezvýší daně, vyřeší energetickou krizi nebo že plynu bude dost. Babiš mluvil skoro hodinu a půl.

„Fialo, to je váš průšvih. Rakušanův průšvih!“ Babiš nemilosrdně. Skoro hodinu a půl
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Babiš se ve svém projevu zaměřil také na resort vnitra.

„To, co se děje, je neuvěřitelné. To není o panu Mlejnkovi. Mě fascinuje, když pan ministr vnitra ještě včera večer řekl, že vlastně to bylo dobrý, ten Mlejnek. Je zajímavé, že Seznam Zprávy tady má přístup k nějakým odposlechům, a ten pan Mlejnek tam měl pletichy, v byznysu. On byl normálně korupčník!“ rozhorlil se Babiš.

„Vy jste nám říkali, že je skvělej, že mu tam napsali nějaký papír, nějaké čestné prohlášení. A teď se dozvídáme, že je korupčník! Pane premiére, prosím vás, vy máte pod sebou BIS, a vy přeci jste to musel číst, kdo je to Mlejnek, to není možné, že byste to nečetl! Já chápu, že bez pana Rakušana nemáte vládu, má 34 poslanců, podvedl Piráty, nechal se vykroužkovat, takže Piráti mají čtyři, on má 34, a bez STANu nemáte vládu. Ale přece jenom je to skandální, to není normální, tohle,“ dodal Babiš.

„Rozvědka. Ano, já jsem dnes četl na twitteru, že zakladatel TOP 09, symbol korupce, psal o šéfovi rozvědky, který byl 2014-2020. Ano, byl to renomovaný člověk a nikdo o něm ani nevěděl. Potom přišel pan Chovanec. A pokud paní ministryně Černochová mluvila v televizi o tom, co se tam dálo, tak věřte mi, že já jsem byl ten, který řval, že jak je možné, že rozvědka se zneužívala, že tam údajně někdo ukradl 300 milionů. Ano, a asi, ne asi, ale určitě byli stíháni. Takže vy jste to musel vědět, pane premiére, a ta rozvědka úplně zprofanovaná.

Takže to není problém pana Mlejnka, ten už je pryč. A taky vám asi nikdo nevěří, že to udělal sám od sebe, ne? Takže je to váš průšvih. Je to Rakušanův průšvih. A on dneska bude útočit! On bude dnes mluvit o nějakých strukturách. Ten antibabišovský líný novinář, který kdysi pracoval v nějakém vydavatelství a teď píše samé nesmysly... Takže pan Rakušan tady bude dnes vykládat, jaký my máme jako vliv.

Tak si pojďme říct, jaký máme vliv. My jsme byli první, kteří zavedli výběrové řízení GIBS. Víte, kolik se přihlásilo do výběrového řízení? To nebyl handl, jak dělal Sobotka s Chovancem, nebo jak si Langer nadiktoval. 12 lidí se přihásilo na GIBS! A víte, kdo je šéf GIBS? To je člověk, který údajně jako státní zástupce měl na starosti Dalíka. Ale dřív, než doletěla údajně helikoptéra z Ostravy do Prahy, tak ho Topolánkova mafie vyměnila. To je on, asi údajně. Ale novináři to určitě budou psát...“ vyprávěl dále Babiš. 

„Přestaňte už konečně lhát o tom, že máme nějaké struktury! Vy máte struktury! Proto já stojím před soudem! Váš polistopadový kartel! Vy jste mě nechali stíhat na objednávku,“ rozčílil se velmi Babiš. „Kdybych měl nějaké struktury, určitě bych neměl v září soud! Patnáct let vymyšlená kauza na objednávku! Polistopadového kartelu! Tak já jsem zvědav... Co na to bude říkat pan Rakušan," dodal Babiš. 

V závěru svého proslovu na půdě Poslanecké sněmovny se zaměřil také na resort zemědělství.

„Vy jste to zničili, to zemědělství. Vy jste dovolili prodávat půdu cizincům, vy jste sem dovezli největší koncentraci řetězců. A samozřejmě ty lži o tom, kdo určuje ceny potravin? Kdo určuje ceny potravin, no přece řetězce! Ale ty vaše struktury říkaly, že Babiš! Tak za kolik prodávají rohlík ty pekárny, Za 1,50 koruny? Kolik stojí? 2,50, v Orlové stojí 3 koruny! Kolik je to procent? Kdo si bere 280 miliard tady ze všeho, co vy jste tady rozprodali do zahraničí? Kdo? Ne! Tak nelžete! A můžeme se modlit, aby nepřišel nějaký covid na obilí! Ne? ODS po revoluci řekla: Všechno se doveze. Tak dneska dovážíme 60 procent vepřového, české ovoce a zelenina minimum, vyvážíme mléko, dovážíme máslo. Tak to je. Všechno jste zdecimovali,“ zmínil Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…