Poslanci kritizovali summit EU: Řešení je nešťastné a Řecko nemá šanci růst

27.10.2011 13:22

Odpis řeckých dluhů, rekapitalizace evropských bank a zvýšení efektivity záchranného fondu EFSF - to vše by mělo podle dohody z bruselského summitu Evropské unie zabránit dalšímu šíření dluhové krize. Jenže s tím nesouhlasí někteří poslanci. V rozhovoru pro rozhlas spíše hovořili o razantnějších řešeních.

Poslanci kritizovali summit EU: Řešení je nešťastné a Řecko nemá šanci růst
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

„Já si myslím, že buď měla Evropská unie přistoupit k naprosto razantním řešením, to znamená oddlužit Řecko zcela nebo ho nějakým způsobem nechat zbankrotovat. Řecko bude dál splácet enormní částky zadlužení. To znamená: znova nemá šanci ekonomicky růst a myslím si, že je to jenom dílčí řešení problému," řekl k problémům v EU František Laudát za TOP 09.

Ke kritice se přidal i komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Zaprvé to bude řešení nepochybně drahé a zadruhé si myslím, že to zdaleka ještě není všem dnům konec, že problémy přijdou. Já si myslím, že finanční sektor by neměl být jenom sanován, ale měl by se na řešení krize více podílet," zmínil Dolejš.

Ani pravicový politik nepěje chválou. Podle ekonomického experta ODS poslance Michala Doktora je totiž výsledek summitu EU šalamounským řešením.

„Bankrot nazvali nebankrotem, protože spoléhají na to, že hloupý čtenář či posluchač si může myslet, že slovo ‚řízený‘ bankrot znamená něco jiného než obyčejný bankrot," podotkl Doktor.

Je to morální riziko pro země, které se chovaly jako Řecko

Zdůraznil ale, že na průběhu krize nezměnili takřka vůbec nic. „Spatřuji za tím rozhodnutím obrovské morální riziko pro země, které se chovaly podobným způsobem jako Řecko. Dnes dostávají zelenou kartu, mohou s odvoláním na řecký příběh žádat stejné zacházení - a toho se velmi obávám," dodal.

Poslanci pak kritizovali výsledek summitu nepřímo i v bodu při jednání dolní komory, kdy schvalovali víceletý finanční rámec na období 2014 - 2020.

"V každém případě asi vnímáme a koneckonců včerejší večerní jednání o řešení řeckého problému to, co teď řeknu, posiluje, a to, že Evropa se dostává na určitou křižovatku. Velmi je reálné je, že v rozměru nejbližších deseti let se Evropská unie bude vyvíjet dvourychlostním způsobem, zkrátka že nám začne vznikat jedna Evropa, která bude poměrně kompaktní, bude mít pevnější pravidla a bude pro ty vybrané a pak ten zbytek, kde možná jim bude nabídnuto možnost oslovovat volnější režim," uvedl pak poslanec Dolejš.

"Jestliže tady pan ministr financí předkládá v tuto chvíli nějaký racionální návrh, tak se domnívám, že je to v pořádku, ale nikdo neví, co se bude v Evropě dít možná za pět měsíců. Natož ještě, jakousi pozici, jakousi strategii, jakousi politiku my směrem k Evropské unii zastávat musíme," doplnil pak k úvaze Laudát.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…