Rath burácel na Nečase: Zachoval jste se jako hulvát a sprosťák

08.12.2011 10:43 | Zprávy

Interpelace v Poslanecké sněmovně začaly pěkně zostra. Nejprve se o premiéra Petra Nečase otřel předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a to proto, že Nečas byl vlastně jediným, kdo v lavicích Poslanecké sněmovny, kde má sedět vláda, v tu chvíli byl. Do osamoceného Nečase se pak pustil poslanec David Rath. A to za to, že mu neodpověděl kvůli jeho interpelaci na plat šéfky kanceláře na Úřadu vlády Jany Nagyové. Oba dva se pak pustili do hádky. A padala slova jako hejnec a další stěží pojmenovatelná.

Rath burácel na Nečase: Zachoval jste se jako hulvát a sprosťák
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Premiér Petr Nečas ihned do začátku interpelací na členy vlády a premiéra musel v dolní komoře parlamentu vysvětlovat, proč vlastně dnes ve vládních lavicích sedí sám jako „ten kůl v plotě."  

„Kde jsou ostatní ministři," tázal se jej šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik.

„Dnes začíná jednání rady v Bruselu a ministři vlády prostě dělají svou práci. Je tady i na návštěvě ruský prezident Medvěděv a ministři mají práci kolem této návšěvy," odvětil na to premiér Petr Nečas.

Krátce poté se do premiéra obul poslanecký bard David Rath. A pěkně si na Nečasovi smlsnul za to, že mu neodvětil v interpelaci na to, jaký má plat a odměny šéfka kanceláře na Úřadu vlády Jana Nagyová.  „Prostě se tady s námi hraje nějaká hra, že se veřejnosti tvrdí, že se musí šetřit a existuje tady vrstva privilegovaných a jejich platy neustále rostou," zmínil kromě jiného středočeský hejtman.

Nečas totiž v odpovědi na Rathovu písemnou interpelaci napsal, že mu žádanou informaci neposkytne, protože jde o osobní údaj, který není možné bez souhlasu dotčené osoby poskytnout.
    "

Vláda pořád bombarduje společnost, že musí pochopit, že se musí šetřit," spustil poslanec Rath a zmínil, že Nagyová bere daleko více, než je standardní.

"Je naší povinností, se vás, pane premiére, ptát na to, jak to je, abyste se neschovával za záda nějakého šéfa úřadu a říkal, že vy vlastně nevíte, kdo tam kolik dostává, může za to jakýsi šéf Úřadu vlády," hřímal dále sociálně demokratický poslanec.

Nečas se bránil: Nagyová je slušný člověk

„Paní vrchní ředitelka je poctivý a slušný člověk. Považuji za nízké a zvadlé, že útočíte na člověka, který se nemůže bránit a nemůže se bránit ani u soudu. Za svá slova nemůžete být sice popotahován, ale vaše chování je mimořádně nízké a lidsky zbabělé," odvětil Nečas Rathovi. Dále vysvětlil, že on není rozhodně tím, kdo stanovuje na Úřadu vlády platy zaměstnanců.

Rath to ale těžce nesl a na premiéra opět spustil lavinu slov. V nich Nečasovi vynadal i za to, že ho nazval "hejncem". To je totiž podle dřívejšího vyjádření premiéra nový živočišný druh v české politické krajině" - napůl hejtman, napůl poslanec.

Vy tady říkáte: "Nevím, neznám, nemohu. Vy jste mne několikrát napadl a zachoval jste se jako hulvát a sprosťák. Tak sem přineste ta čísla," vmetl pak hejtman Nečasovi.

"Kdybyste byl aspoň, pane premiére, natolik statečný, že tady předstoupíte před tuto sněmovnu, ta čísla, kolik dostává od vás odměn paní Nagyová a další ve vašem okolí a další v okolí vašich ministrů, jste zveřejnil a řekl jste: Prostě je to tak! Jsou to pro mě lidé klíčoví, jsou to pro mě lidé nepostradatelní!....Bral bych to jako férovější a čestnější než aby se premiér naší země schovával za záda svého podřízeného šéfa Úřadu vlády, kterého si tam dosadil, a říkal: Já nic, já jsem jenom obyčejný premiér," pokračoval ve výtkách Rath.

Nakonec Nečase poprosil, že aby si zachoval jistou míru důstojnosti, která k úřadu premiéra patří, a taky se vzmužil. "A přestal se schovávat jak za sukně paní Nagyové, tak za záda vašeho šéfa Úřadu vlády," doplnil.

Předseda vlády na oplátku označil Rathovu interpelaci za sondu do duše nízkého člověka.

Čtěte také:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …