Ukrajinci s maďarskými pasy? Zaplněné nádraží? Prolustrovat a domů! Politici blízcí ODS udeřili

17.05.2022 20:47

„Určitě je poslat domů. Když Maďaři rozdávali v minulosti občanství lidem v jiných státech, museli s tím počítat,“ konstatoval senátor Jaroslav Zeman ze senátorského klubu ODS a starosta Albrechtic v Jizerských horách k uprchlíkům s maďarským občanstvím. „Pomáhejme, ale ti lidé se musí prolustrovat a případně říci - vy k těm uprchlíkům nepatříte, nashledanou. Je jasné, že vždy se s takovouto humanitární akcí objeví i ti, kteří toho chtějí využít,“ doplnil ho Vít Vomáčka, poslanec zvolený za ODS, starosta Kravař na Českolipsku.

Ukrajinci s maďarskými pasy? Zaplněné nádraží? Prolustrovat a domů! Politici blízcí ODS udeřili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinští Romové před Hlavním nádražím v Praze

Praha se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. Asistenční centrum ve Vysočanech odbavilo od začátku ruské invaze 88 tisíc uprchlíků. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval v tomto týdnu k vytvoření celostátního mechanismu přerozdělování válečných uprchlíků mezi kraji. Podle něj je nyní v Praze čtyřikrát více uprchlíků z Ukrajiny v přepočtu na tisíc obyvatel než v některých jiných krajích Česka. Podle primátora hrozí v příštím týdnu zavření krajského asistenčního centra. Nejviditelnější problém se nachází na pražském hlavním nádraží, kde v ne příliš důstojných podmínkách přebývají převážně romští uprchlíci z Ukrajiny. Část z nich se již podařilo přemístit do stanového městečka v pražské Troji. Zde by měli být do té doby, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany. Městečko vzniklo na základě výzvy ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Úplně se tím však - aspoň zatím - problém vyřešit nepodařilo. 
 
 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
„Stanové městečko je jen čekárna, podle toho, jak budeme dostávat lůžka. Potřebujeme, aby premiér představil návrh na relokaci těch ostatních uprchlíků. Stát ukázal před týdnem mapy, ze kterých vyšly nějaké regiony červeně, jiné zeleně. Logicky by měl vzniknout systém na přesun do zelených zón,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Hřib. Složitou situaci ale řeší i další vytížené kraje. V Moravskoslezském se dosud prostřednictvím asistenčního centra zaregistrovalo 19 821 uprchlíků. Za poslední tři týdny jich přibylo přes 2 700, což oproti předchozím třem týdnům bylo zhruba o pětinu méně. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) ale zmiňuje hlavně problémy s ubytováním desítek podle něj nepřizpůsobivých běženců. „Máme hodně těch, které nemůžeme ubytovat. Po naplnění kapacit na tom budeme stejně jako v Praze. Lidé jsou na nádraží a čekají, zda mohou někam jít. Situace s nepřizpůsobivými je komplikovaná. Není jiné řešení, než aby je stát rozprostřel,“ vyzval hejtman. Největší problém podle něj vznikl, když do Česka přijeli právě nepřizpůsobiví. Pokud se jedná o standardní uprchlíky, běží prý vše hladce. „Ale pak jsou tu tací, kteří sem jedou jen kvůli dávkám. Ale opravdu se nejedná o všechny,“ doplnil. 
 
 
Zdá se totiž, že po první vlně ukrajinských běženců, kteří utíkali před válkou, se nyní objevují i tací, kterým jde hlavně o sociální dávky. A mnozí z nich mají dokonce maďarské občanství. I proto na CNN Prima News prohlásil pražský zastupitel a starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS): „Nepřizpůsobiví jsou problém, vytvářejí obraz celé komunity. To je špatně. Místo toho, abychom s hrdostí přijímali uprchlíky, budeme je teď házet do jednoho pytle s Romy z Maďarska nebo Ukrajiny. Stát by měl zjistit, odkud člověk je, a pokud nemá status uprchlíka, tak ho naložit do vlaku a odvézt zpět do domoviny. Snaha pomáhat se ochlazuje.“ 
 

Nevládky by měly teď ukázat svoji opodstatněnost a pomoci ministerstvu vnitra

Jak je to s tím přerozdělováním po krajích? „Direktivně určitě ne. Myslím si, že je to ideální příležitost, aby se jednalo v rámci Asociace krajů versus ministerstvo vnitra. Viděl jsem nějaké tabulky v televizi, kde ministr vnitra ukazoval jednotlivé kraje. Dávám tedy za pravdu, že v té Praze je to nášvih. Takhle to ale je, co je svět světem, že vždycky v hlavních městech, ať už je to v Německu v Berlíně, ve Francii v Paříži, v Británii v Londýně a tak dále, to tak bylo,“ upozornil ParlamentníListy.cz poslanec zvolený za ODS Vít Vomáčka, který je od roku 1991 starostou Kravař na Českolipsku. „Co se týče těch Maďarů či ukrajinských Romů, tak to je ideální příležitost pro nevládní organizace, aby ukázaly svoji opodstatněnost. Okamžitě by se toho měly chopit, jednat a pomáhat ministerstvu vnitra,“ domnívá se.
 

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Ve svém nejbližším okolí pomáhal starosta jednomu penzionu, který ubytoval ukrajinské uprchlíky. „Má to nějaká schémata a postupy, od toho je Asociace krajů, ministerstvo, že by tyto informace měly sbírat,“ upřesnil poslanec a starosta. „Pomáhejme, ale je jasné, že vždy se s takovouto humanitární akcí objeví i ti, kteří toho chtějí využít. Je třeba je prolustrovat a případně říci - vy k těm uprchlíkům nepatříte, nashledanou. Samozřejmě ale v schengenském prostoru je to velmi složité,“ upozornil. 
 
Narážel tím na fakt, že když má někdo třeba maďarský pas, může se volně pohybovat po Evropské unii. Otázkou také zůstává, komu všemu Maďaři své občanství udělili. „Je to úplně stejné jako když se mě lidé ptají na různé situace ve Sněmovně. Vždycky říkám, že jednací řád Sněmovny je napsaný pro velmi demokratické strany a hnutí, ale bohužel dneska toho využívají ty nedemokratické. A ty to vždycky zneužijí. Takže když je tu Schengen, volný pohyb osob a zboží, tak se pak samozřejmě objeví ti, kteří toho zneužijí. Zákony jsou stavěné pro ideální společnost, ale ta nikdy nebude,“ vysvětlil Vít Vomáčka.
 
 
K uprchlíkům s maďarským občanstvím se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i senátor za Jablonecko a člen senátorského klubu ODS Jaroslav Zeman. „Určitě je poslat domů. Když Maďaři rozdávali v minulosti občanství lidem v jiných státech, museli s tím počítat,“ konstatoval. Senátor je také starostou Albrechtic v Jizerských horách. „V naší obci, která má 350 obyvatel, máme zhruba 60 až 70 uprchlíků. To procento je hodně vysoké, ale nestěžujeme si,“ dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…