ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

12.06.2024 22:02 | Komentář

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách premiér Petr Fiala. Takto svérázné hodnocení voleb nechtějí v anketě ParlamentníchListů.cz hájit ani představitelé vládních sil. Podle některých hlasů opozice premiérovy výroky dokonce svědčí o jeho dezorientaci. Expremiér Babiš rovnou Fialu posílá na psychiatrii.

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel
Foto: TA3
Popisek: Andrej Babiíš v rozhovoru pro slovenskou televizi TA3

Premiér Petr Fiala je přesvědčený, že opoziční síly ve volbách do Evropského parlamentu neposílily. Řekl to v rozhovoru pro server iDnes.cz. Doslova řekl, že „v těchto volbách neposílil ani vládní tábor, ani opoziční“. Fiala zřejmě vychází z toho, že opoziční tábor jsou pouze dvě sněmovní hnutí ANO a SPD. 

Jenže stejně tak opoziční vůči vládě, možná ještě ostřejším způsobem, jsou dvě volební koalice, které výrazně uspěly v eurovolbách, Přísaha a Motoristé na jedné straně a STAČILO! šéfky komunistů Kateřiny Konečné na straně druhé. Tím je dáno, že zatímco vládní tábor oslabil, opoziční síly výrazně posílily. 

To také Fialovi připomínají komentátoři i lidé na sociálních sítích, kteří se mu místy vysmívají za jeho poněkud svérázný výklad volebních výsledků. ParlamentníListy.cz se proto obrátily na politiky všech stran s otázkou, co takovému hodnocení říkají a zda má Fiala pravdu.

„Je zřejmé, že pan Fiala povídá naprosté nesmysly. Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc. Jen hnutí ANO získalo v letošních volbách 776 158 hlasů. To je o 273 815 hlasů více než v roce 2019. Celou současnou opozici pak volilo 1 534 888 lidí, to je o 651 203 hlasů více než jejich slavnou pětikoalici, když v roce 2019 byla v opozici. A přestože k volbám letos dorazilo o 604 948 více občanů než před pěti lety, Fiala nezískal ani jediný hlas navíc. Celou vaši vládní koalici letos volilo 1 103 772 lidí, zatímco před pěti lety to bylo 1 123 672. Lidi jim přestali po těch všech lžích a podvodech věřit. Utrpěli drtivou porážku. Debakl, jak říká Kalousek. Čísla jsou natolik evidentní, že pokud pan Fiala tvrdí opak, potřebuje psychiatra,“ vzkázal prostřednictvím ParlamentníchListů.cz šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Premiéra Fialy se nezastal ani lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který jako jediný reprezentant své strany na kandidátce SPOLU prošel do Evropského parlamentu a mandát obhájil. „Osobně si myslím, že je potřeba udělat důkladnou analýzu a nestřílet závěry od boku,“ reagoval.

„Pan Fiala je asi opravdu nemocný. Nejenže neumí počítat, ale po jeho pokusech zpochybňovat statistická data ukazující reálný nevýkon české ekonomiky pod kuratelou jeho vlády se možná dočkáme i zpětného přepisování volebního výsledků,“ podotkl šéf Motoristů sobě Petr Macinka.

Podle lídryně kandidátky STAČILO! a šéfky KSČM Kateřiny Konečné by měl Fiala jako chlap přiznat porážku. „Pan Fiala i celá pětikoalice už úplně ztratili kontakt s realitou. Myslím, že každý normální člověk výsledky čte naprosto jednoznačně. Kdyby byl pan Fiala chlap, tak jednoduše přizná porážku. Nevím, jestli má tyto trapné vytáčky zapotřebí, ale evidentně je třeba říct STAČILO! vládním stranám i v krajských a senátních volbách!“ řekla redakci Konečná.

„Myslím, že dezorientace premiéra se začíná stávat bezpečnostním rizikem země. Každé malé dítě si dopočítá, kolik kdo dostal hlasů v roce 2019 a 2024. Každý vidí, že poměr hlasů koalice versus opozice je 9 : 12 a bylo to opačně. Každý vidí, že ANO zvítězilo ve všech krajích s výjimkou Prahy a každý vidí, kolik dostal kdo preferenčních hlasů. Takhle je to s ním ve všem. Normální je uznat nepříjemnou porážku, poučit se, změnit rétoriku a strategii a pokračovat. Pokud si nepřiznám, že něco dělám blbě, nikdy to nezlepším. Proto všichni soudní lidé už nad vládou zlomili hůl,“ konstatoval místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala, přání otcem myšlenky. Jako obvykle., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlex77 , 13.06.2024 10:39:55
To bude asi ten jeho politický marketing. No nevím, ale Fiala je asi v zajetí myšlenek svých spindoktorů.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…