Babiš vysvětlil PL, jak to bylo na schůzi NATO. Ostře

23.06.2020 9:55 | Zprávy

„Chápu, proč prezident Trump pana Boltona vyhodil,“ řekl ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš v reakci na Boltonovy výroky na adresu českého premiéra z dřívějšího summitu NATO. John Bolton nyní vydává knihu pamětí a zmiňuje i Babiše s tím, že prý pronesl nejvíce nejapný výrok k tématu výdajů na obranu.

Babiš vysvětlil PL, jak to bylo na schůzi NATO. Ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Případ, o kterém v úterý ráno informovala česká média, se měl stát v červenci 2018 na vrcholné schůzce NATO. Řešily se tam i výroky amerického prezidenta, který před tím vyjádřil hrubou nespokojenost nad tím, že členské státy Aliance ve většině stále nedávají na obranu dvě procenta HDP, k nimž se zavázaly.

Šéf Bílého domu tam vznesl požadavek, aby spojenecké státy výdaje na obranu na domluvená dvě procenta navýšily už do začátku roku 2019. V reakci na to začali představitelé členských zemí NATO na jednání v bruselské centrále řešit právě toto téma.

Nyní, o dva roky později, i na toto jednání ve svých kontroverzních memoárech vzpomíná bývalý poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton. 

„Nejvíce nejapný komentář přišel od českého premiéra, který řekl, že se ze všech sil snaží dosáhnout dvou procent do roku 2024, ale že jejich HDP roste tak rychle, že si není jistý, zda mohou obranné výdaje udržet krok. V podstatě tím říkal, že bohatnou moc rychle na to, aby se mohli náležitě bránit. Trump po tom skočil a říkal, že má podobný, vlastně mnohem větší problém v důsledku amerického ekonomického růstu,“ píše Bolton v knize, jejíž vydání se snažilo stopnout americké ministerstvo spravedlnosti s odkazem na ohrožení národní bezpečnosti.

ParlamentníListy.cz se obrátily přímo na českého premiéra Andreje Babiše, aby na tuto dva roky starou situaci zavzpomínal a sdělil, co na Boltonovy výroky říká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…