Důchodce, který vystoupil proti národní bance a teď mu hrozí opletačky: Těším se. Je nás víc

09.12.2013 12:21 | Zprávy

Boj ohledně pravdy o tom, zda bylo správné a nezbytné provádět intervence ČNB vůči kurzu české koruny, se zdá, přiostřuje. Zatímco dosud se nechali slyšet svými výroky i akcemi odpůrci toho, co se stalo, nyní se rozhodla Česká národní banka také vytáhnout do boje a bránit se. Zatím však není jisté jak.

Důchodce, který vystoupil proti národní bance a teď mu hrozí opletačky: Těším se. Je nás víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Hörl bývalý šéf Služby ochrany ústavních činitelů

Česká národní banka se chce bránit proti nařčení, že se na devalvaci koruny mohli obohatit členové bankovní rady. Proti komu a jakými konkrétními kroky, však neupřesnila. Jediné oficiální vyjádření, které se ParlamentnímListům.cz podařilo získat od mluvčího této instituce Tomáše Zimmermanna, zní: „Rozhodli jsme se podniknout odpovídající právní krok, který v této souvislosti považujeme za vhodný. Děkujeme za pochopení.“

Zda tedy ČNB podala žalobu, nebo trestní oznámení, a zda je nasměrována na konkrétní osobu, není v tuto chvíli jasné.

Média o víkendu spekulovala, že by odvetné kroky mohly mířit jak proti aktivistovi Josefu Hörlovi a sdružení Právníci radí občanům, tak možná i proti senátoru Vladimíru Drymlovi. Ti otevřeně kroky ČNB kritizovali a sami podstoupili též akce, kterými upozorňovali na možná vznikající podezření. A právě proti nim se ČNB rozhodla bránit s tím, že jde podle ní o pomluvy, které zpochybňují důvěryhodnost nezávislé měnové politiky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…