Fiala chtěl, Pekarová to zařízla. Nebyla sama. Už se to dere na povrch

15.04.2022 4:44 | Komentář

Jaká je budoucnost Visegrádské čtyřky? A je vůbec nějaká? Otázky, které rezonovaly už s příchodem nové české vlády, se v posledních týdnech probírají v politických kuloárech i mezi našimi diplomaty doma v zahraničí. Místo rozumné politiky prý panuje aktivismus, který se může hodně vymstít. „Orbána respektovala i Merkelová,“ sdělil nám zdroj z Černínského paláce a přidal srovnání s Polskem.

Fiala chtěl, Pekarová to zařízla. Nebyla sama. Už se to dere na povrch
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

„Spolupráce ve Visegrádské skupině bude součástí našich vazeb na všech úrovních.“ Tak zní druhý bod programového prohlášení vlády Petra Fialy hned v druhém bodě kapitoly Zahraniční politika. Platí to i v praxi? Poslední dobou to podle mnohých pozorovatelů minimálně pokulhává. Někteří analytici dokonce už hovoří o tom, že V4 je mrtvá. 

Co se týče oficiálních prohlášení premiéra a jeho nejbližšího okolí, vláda má o spolupráci v rámci V4 stále zájem. Pomyslné vidle do toho hází především koaliční TOP 09. Nejde pouze o šéfku této strany a předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, jejíž některé výroky ještě připomeneme. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Své k tomu totiž řekl i předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek, který se v podzimních volbách po pauze vrátil do poslanecké lavice. „Myslím, že pro tuto chvíli je spolupráce na půdorysu V4 bezpředmětná a daleko prospěšnější je spolupráce s Polskem, Slovenskem a pobaltskými státy,“ citovaly počátkem dubna Ženíška Lidové noviny.

Slova Ženíškovy stranické nadřízené Pekarové Adamové jsou již notoricky známá. Před časem na sociálních sítích napsala, že stejně jako Češi vyhnali ve volbách Babiše, měli by Maďaři vyhnat Orbána. Tehdy za svá slova sklidila množství kritiky poukazující na to, že už není opoziční političkou, ale třetím nejvyšším ústavním činitelem v zemi. Maďaři nakonec ve volbách rozhodli tak, že Orbánovi nejenže nechali v parlamentu ústavní většinu, ale dali mu ještě víc hlasů než minule. 

Předsedkyně TOP 09 přesto zaútočila na Maďarsko znovu, když řekla, že jí je Orbánova politika odporná. Prý kvůli tomu, že údajně upřednostňuje „levný ruský plyn před krví Ukrajinců“.

Jakkoli takto ostrá prohlášení padají téměř výlučně z koaliční TOP 09 a poradce premiéra pro EU a bezpečnost Tomáš Pojar o fungování V4 stále mluví, realita se blíží spíše tomu, co si představují politici TOP 09. 

Pro pořádek ještě připomeňme slova Tomáše Pojara. „Je v našem zájmu, aby V4 fungovala, výsledky jednotlivých voleb by na tom nic neměly měnit, stejně jako tomu bylo posledních třicet let. V4 má smysl, buďme však realističtí – neglorifikujme ji ani nezatracujme,“ řekl Pojar podle LN.

Teď už k tomu, s čím se na redakci PL obrátily významné zdroje. Kromě hezkých slov o funkčnosti V4 některých vládních činitelů totiž nic moc jiného vidět není, což může mít podle našich zjištění nepříjemný dopad do budoucna. 

„Ty tanečky kolem V4 jsou škodlivé, nebezpečné a nezodpovědné. Že stále něco říká jistá politička, která je zrovna ve vysoké funkci, dobře, pan premiér by ji mohl trochu zpacifikovat. Proč ale někteří ministři před maďarskými volbami bojkotovali jednání V4 v Budapešti? To si neuvědomují, že až válka na Ukrajině skončí, v Maďarsku na to jen tak nezapomenou? Je to velmi krátkozraké a ukazuje to na mizivou znalost fungování mezinárodních vztahů. Orbána sice ostřelují z Bruselu, ale respektovala ho i kancléřka Merkelová, přestože s ním nemusela nutně souhlasit. Ten její respekt byl dán hlavně jeho volebními úspěchy. Když tolikrát za sebou vyhraje volby, to svědčí o mimořádném úspěchu mezi vlastními občany, oblibě a podpoře dané politiky. Chce snad někdo u nás poučovat maďarské voliče? V4 je spolupráce v určitých oblastech mezi státy, které žijí vedle sebe a budou vedle sebe žít i další možná stovky let. Na to je potřeba myslet. Uvažovat v horizontu jednoho volebního období je neprofesionální,” konstatuje pro ParlamentníListy.cz důvěryhodný zdroj z české diplomacie. 

Současný přístup části vládní koalice prý značně ztěžuje pozici českých diplomatů ve světě obecně, protože nabourává pracně budované vztahy i kontinuitu české zahraniční politiky. 

„Podpora Ukrajiny je mimořádně důležitá a Česká republika díky tomu obrovsky stoupla v očích našich partnerů a spojenců. Ale. Ukrajina není to jediné, co máme řešit. Nelze rezignovat na dlouhotrvající partnery. Jde hlavně o to, jestli máme po ostatních chtít, aby měli na všechno stejný názor a podle toho s nimi buď mluvili, nebo je odsuzovali, anebo naopak hledat místa společného zájmu, názorové průniky a v těchto věcech držet při sobě. Ten první způsob, který razí mnozí představitelé dnešní vlády je ve stylu ‚kdo nejde s námi, jde proti nám‘ a nikdy se to v politice ani diplomacii dlouhodobě nevyplácí,“ varuje český diplomat. 

Hodně lidí si prý láme hlavu nad tím, proč některé názory Orbána a de facto i maďarských občanů tolik vadí, ale nevadí názory polské vlády na politiku potratů například. „Dokud tady byla Babišova vláda, nezřídka kdy jsme v médiích četli brutální odsudky, že česká zahraniční politika kooperuje s těmi, kdo ‚mučí‘ polské ženy a odpírají jim svobodu volby nad vlastním tělem. Není na nás to hodnotit či soudit jakýmkoli způsobem, je věcí Poláků, koho si zvolí a jakou politiku pak jejich vláda razí. Ale proč to dřív vadilo, a dnes už ne? A proč Orbán vadí? Toto není racionální a státnická politika, toto je aktivismus, který do diplomacie nejenže nepatří, ale ubližuje jí a je nebezpečný. Může se nám to hodně vymstít,” dodává zdroj redakce z Ministerstva zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…