Odborníci viděli, co umí rozlícený dav na náměstí. A zamysleli se

21.03.2012 8:03 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Lidé začínají soustavně projevovat svou nespokojenost i na úplně jiných platformách, než jsou politické strany. Do několika dní rozložené protesty Holešovské výzvy spílaly všem politikům unisono, dokonce i ČSSD. Nabízí se otázka, co s těmito nespokojenci a jejich volebním potenciálem nakonec bude. Schramstne jejich hlasy zbrusu nová populistická strana? Ptali jsme se politologů.

Odborníci viděli, co umí rozlícený dav na náměstí. A zamysleli se
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Ve čtvrtek vyjádřili stoupenci Holešovské výzvy své rozhořčení nad poměry ve státě. Dokonce kvůli medilnímu nezájmu České televize chtěli vzít ztečí budovu jejího zpravodajství, k čemuž nakonec nedošlo. Všichni členové výzvy se shodují, že nechtějí stávající vládu a prezidenta u moci, nechtějí ani politické strany. Nenabízí nicméně jakýsi plán B, nemají následnou vizi. Ministr financí Kalousek označil Holešovskou výzvu dokonce za útok na demokracii jako takovou.  

Chaos a radikalismus, chybí vůdce

Jan Bureš z Metropolitní Univerzity si nemyslí, že se kontinuální  protesty mohou propojit do nějaké nové, programově nepříliš konstruktivní strany, protože jsou svou podstatou spíš zaměřeny proti všem formám politické organizace - tedy i proti stranám. “Podle mého názoru je Holešovská výzva ve svém obsahu a hlavně ve formě své prezentace příliš radikální, příliš chaotická (i myšlenkově) na to, aby zaujala širší veřejnost. Dokonce si nemyslím, že by i nějaká výrazná osobnost mohla tyto aktivity spojit,“ oslabuje politolog šance Výzvy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…