Odborníci viděli, co umí rozlícený dav na náměstí. A zamysleli se

21.03.2012 8:03 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Lidé začínají soustavně projevovat svou nespokojenost i na úplně jiných platformách, než jsou politické strany. Do několika dní rozložené protesty Holešovské výzvy spílaly všem politikům unisono, dokonce i ČSSD. Nabízí se otázka, co s těmito nespokojenci a jejich volebním potenciálem nakonec bude. Schramstne jejich hlasy zbrusu nová populistická strana? Ptali jsme se politologů.

Odborníci viděli, co umí rozlícený dav na náměstí. A zamysleli se
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Ve čtvrtek vyjádřili stoupenci Holešovské výzvy své rozhořčení nad poměry ve státě. Dokonce kvůli medilnímu nezájmu České televize chtěli vzít ztečí budovu jejího zpravodajství, k čemuž nakonec nedošlo. Všichni členové výzvy se shodují, že nechtějí stávající vládu a prezidenta u moci, nechtějí ani politické strany. Nenabízí nicméně jakýsi plán B, nemají následnou vizi. Ministr financí Kalousek označil Holešovskou výzvu dokonce za útok na demokracii jako takovou.  

Chaos a radikalismus, chybí vůdce

Jan Bureš z Metropolitní Univerzity si nemyslí, že se kontinuální  protesty mohou propojit do nějaké nové, programově nepříliš konstruktivní strany, protože jsou svou podstatou spíš zaměřeny proti všem formám politické organizace - tedy i proti stranám. “Podle mého názoru je Holešovská výzva ve svém obsahu a hlavně ve formě své prezentace příliš radikální, příliš chaotická (i myšlenkově) na to, aby zaujala širší veřejnost. Dokonce si nemyslím, že by i nějaká výrazná osobnost mohla tyto aktivity spojit,“ oslabuje politolog šance Výzvy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…