Peticí proti církevním restitucím je několik. Kdo ty desetitisíce hlasů ale vyslyší?

27.09.2012 21:40 | Zprávy

Proti navrhované podobě zákona o církevních restitucích a jeho současné podobě, je v Česku podle průzkumů veřejného mínění zhruba 80 procent občanů. A ti všichni mají možnost svůj nesouhlas vyjádřit prostřednictvím několika různých petic.

Peticí proti církevním restitucím je několik. Kdo ty desetitisíce hlasů ale vyslyší?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

ParlamentníListy.cz proto připravily čtenářům podrobnější vhled do toho, kde všude a z jakých důvodů, lze podepisovat.

Prvenství v tomto ohledu nelze upřít spisovatelce Lence Procházkové, která nejen, že podala na vládu a kardinála Dominika Duku trestní oznámení právě v těchto souvislostech, ale také stála u zrodu petice proti církevním restitucím už v prvních měsících tohoto roku. Až před několika týdny pak ohlásila – možná, že i v tomto zájmu - svoji kandidaturu do Senátu za Věci veřejné.

Výraznou podporu měla od samého začátku od Hnutí za přímou demokracii (HZPD). To proti církevním restitucím vyjadřovalo svůj odpor několikrát, zákon o církevních restitucích odsuzuje a snaží se stále poukazovat na jeho nespravedlnost a nemorálnost. HZPD rovněž podalo trestní oznámení, společně se stovkou občanů, kteří tak učinili individuálně. V den výročí upálení Jana Husa hnutí pak zorganizovalo protestní shromáždění, zaměřené právě proti návrhu církevních restitucí, kde vystoupili teolog Ivan Štampach či zmiňovaná spisovatelka Procházková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…