Peticí proti církevním restitucím je několik. Kdo ty desetitisíce hlasů ale vyslyší?

27.09.2012 21:40 | Zprávy

Proti navrhované podobě zákona o církevních restitucích a jeho současné podobě, je v Česku podle průzkumů veřejného mínění zhruba 80 procent občanů. A ti všichni mají možnost svůj nesouhlas vyjádřit prostřednictvím několika různých petic.

Peticí proti církevním restitucím je několik. Kdo ty desetitisíce hlasů ale vyslyší?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti církevním restitucím na Václavském náměstí

ParlamentníListy.cz proto připravily čtenářům podrobnější vhled do toho, kde všude a z jakých důvodů, lze podepisovat.

Prvenství v tomto ohledu nelze upřít spisovatelce Lence Procházkové, která nejen, že podala na vládu a kardinála Dominika Duku trestní oznámení právě v těchto souvislostech, ale také stála u zrodu petice proti církevním restitucím už v prvních měsících tohoto roku. Až před několika týdny pak ohlásila – možná, že i v tomto zájmu - svoji kandidaturu do Senátu za Věci veřejné.

Výraznou podporu měla od samého začátku od Hnutí za přímou demokracii (HZPD). To proti církevním restitucím vyjadřovalo svůj odpor několikrát, zákon o církevních restitucích odsuzuje a snaží se stále poukazovat na jeho nespravedlnost a nemorálnost. HZPD rovněž podalo trestní oznámení, společně se stovkou občanů, kteří tak učinili individuálně. V den výročí upálení Jana Husa hnutí pak zorganizovalo protestní shromáždění, zaměřené právě proti návrhu církevních restitucí, kde vystoupili teolog Ivan Štampach či zmiňovaná spisovatelka Procházková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…