Socioložka: Kníže se Kalouskem neušpinil. Navíc Češi mají rádi šlechtu v čele

15.01.2013 17:55 | Zprávy

Češi podle ní hledají mesiáše napravo, nalevo, nakonec i v kulturní sféře, a vůbec nepřemýšlejí, zda tento mesiáš je v parlamentní demokracii co platný. Celý národ podle socioložky Kateřiny Králové z Ústeckého kraje chce vidět osobnosti bez vad charakteru. To jsou dva poznatky, které z první přímé volby prezidenta získala socioložka Králová, která se etabluje rovněž v mediální sféře.

Socioložka: Kníže se Kalouskem neušpinil. Navíc Češi mají rádi šlechtu v čele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Její asociace kandidátů na prezidentskou sesli jsou minimálně přímočaré. Sama sbírala podpisy pro potetovaného Franze, její hlas však patřil už v prvním kole Schwarzenbergovi.

Pro ParlamentníListy.cz poskytla svou analýzu ostatních kandidátů a kandidátek, o nichž už se rozhodovat nebude. Prezidentské volby jsou podle ní nepříjemným zvětšovacím zrcadlem, otočeným k české společnosti.

Byla jednou ze sběraček podpisů. Volit však byla jiného

Před několika měsíci byla mezi těmi, kdo sbírali podpisy na podporu Vladimíra Franze. Nakonec ho ale nezvolila. „Od začátku jsem byla rozhodnutá volit Schwarzenberga, ale Franze jsem podporovala, aby se do volby také dostal. Byla jsem totiž přesvědčená, že je dobrým kandidátem. A také kvůli podpoře občanské společnosti jako celku,“ říká Kateřina Králová, kterou mimoto těsně před volbami zarazila určitá reakce Franzova volebního štábu. „Jejich poměrně hysterická reakce směrem k Fischerovi a jeho cestě společně se zaplacenými novináři byla jedním z důvodů, proč jsem se vzdala myšlenky volit právě jej,“ podotýká.

Mesiáši Landovi je asi líto, že se nepřihlásil

Navíc Schwarzenberg nebude podle ní takovou neřízenou střelou jako by byl Franz. „Nevystoupil náhle před koncem světa do české politiky jako mesiáš - kdy prezidentské volby téměř jako hledání mesiáše vypadají a Landovi je určitě líto, že on se přihlásit nestačil. Oproti tomu Schwarzenberg se v politice pohybuje již nějakou dobu,“ argumentuje ParlamentnímListům.cz s tím, že jak to vypadá, když přijdou mladé a neokoukané tváře, jsme viděli na příkladu Věcí veřejných. Kromě své orientace v politickém prostředí pro ni Schwarzenberg představuje stále jedince, který je proevropský, podporuje občanskou společnost, není prvoplánový populista ani nevykazuje narcistické sklony. „Tomuto člověku bych se nebála dát do ruky moc jmenovat soudce,“ podotýká. Nevidí však přesto vše růžově.

Ušpinil se šlechtic nebo ne?

Jejímu vybranému kandidátovi je možné vytknout příliš velkou příchylnost ke Kalouskovi. „Ač je možná až příliš blízko ke Kalouskovi, který rozhodně nemá zcela čistou minulost, nemyslím si, že to automaticky znamená, že se Schwarzenberg rovněž ušpinil. Pokud bychom totiž přijali české pořekadlo ´kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti´ a aplikovali jej na politiku, musel by odejít každý z politiků,“ zdůrazňuje s tím, že ze všech kandidátů, kteří se přímé volby zúčastnili, ji prostě Schwarzenberg děsí nejméně. „Navíc je to modrá krev a my Češi jsme vždycky milovali šlechtu v čele,“ míní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…