Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2014 16:37:08 - EvaDolejšová

ČEZ musí propouštět?

Dobrý den pane poslanče Dolejši.Před chvílí jsem reagovala na Váš článek o podnikání .Mám už dost plků politiků o nezaměstnanosti.Je li ČEZ polostátní podnik - neměl by se podle mě chovat asociálně a produkovat při svých ziscích nezaměstnané...ČEZ chce opět šetřit tradičně amorálními praktikami.za požehnání se souhlasem státu....Omezit náklady / na co? Na Investice do rozvoje, propouštění řadových úřednic.?/ Manažeři svojí chybou prodělali špatnými obchodními investicemi tuším v Bulharsku,Rumunsku či Albánii nemalé peníze...Co udělají? Za tyto chyby se opět bohatě odmění a propustí, vyhodí na dlažbu,pošlou na pracák / aby měli na svoje nezasloužené odměny velké peníze/ nemálo řad.úřednic.Ty MUSÍ ČEZU prodávat,nabízet,dělat dealerky nejenom elektřiny, ale i plynu,telefonních služeb.Nemůžete v tomto něco udělat? KSČM ? Zabránit nezaslouženým odměnám špatných manažerů a udržet zaměstnanost pracovitých řad.úřednic???.Děkuji Vám za pochopení ,odpověd´ a dík za nápravu tohoto legálneřádstva

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.06.2014 13:41:54 - Ing. Jiří Dolejš

Také přeji dobrý den. Bohužel nezaměstnanost nejsou jen plky a tak je důležité konkrétně co s ní. Na úrovni centra i na úrovni jednotlivých firem (připomenu že ČEZ není státní podnik, ale že stát vlastní jen 2/3 akcií).

Obecně jsou nepochybně i energetické vstupy důležité, protože pro většinu firem je to klíčový náklad.  ČEZ je proto důležitý a je to i relativně stabilní firma, což by mohli zaměstnanci jiných firem možná i závidět. cenu silové energie ale ovlivňují trhy, zejm. německý.  S vlastní zaměstnaneckou politikou firmy je asi třeba se bavit o kolektivním vyjednávání a o práci příslušného odborového svazu. 

 Pokud jde o odměny managerům v podnicích se státním podílem, tak opční smlouvy na akcie už byly zredukovány, připravují se stropy na platy a proti tzv. zlatým padákům.  Pokud jde o investice ČEZu  v zahraničí, tak jde většinou o akce předchozího vedení - některé vyšly (Turecko), jiné ne (Balkán), pokud ale vím, tak zahraničí generovalo cca 17% zisku firmy.