Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2017 16:48:00

Česká ekonomika by mohla růst až o tři procenta

Česká ekonomika by mohla růst až o tři procenta

Poslední odhady bankovních a finančních institucí hovoří o tom, že by česká ekonomika mohla růst více, než je zatím odhadovaných 2,7 %. Jsou dokonce odhady, které uvádějí více než 3 % růst HDP.

 Takový je zatím vývoj v prvním i druhém čtvrtletí, a nic nenasvědčuje tomu, že by se situace mohla zásadněji změnit ve třetím a čtvrtém čtvrtletí t.r. Po růstu 5,4 % v roce 2015 (po přehodnocení některých vlivů; tento růst byl ovlivněn dočerpáváním evropských peněz za předchozí finanční období) a v roce 2016 2,5 % se poněkud zvýšila výchozí základna pro propočet odhadu letošního HDP.

Zmíněná 3 % růstu HDP v roce 2017 tak představují velmi solidní číslo. Důvodem tohoto vysokého hospodářského růstu je další oživení českého exportu, dále značné rozvinutí spotřeby obyvatelstva (očekává se druhý rok po sobě růst nominálních mezd o cca 5,5 %). A dochází také k jistému oživení veřejných investičních výdajů.

To jsou jistě pozitivní fakta a nelze nezmínit jeden další faktor, který by mohl rovněž pozitivně ovlivnit růst HDP a který je zatím mimo soustředěné pozornosti vlády. Jedná se o čerpání evropských peněz.

Za téměř čtyři roky evropské finanční perspektivy let 2014 – 2020 bylo zatím vyčerpáno nebo smluvně potvrzeno čerpání zhruba 30 % všech dotačních peněz. Kdyby čerpání těchto peněz bylo pravidelné, tzn. zhruba 90 miliard korun každý rok, znamenalo by to nejméně dvě, ale spíše 3 % HDP navíc.

I tak je však třeba hodnotit vývoj HDP v tomto roce velice pozitivně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama