Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2013 15:49:23

Může za to Excel? Proč někdo „exceluje“, když neumí Excel?

Může za to Excel? Proč někdo „exceluje“, když neumí Excel?

Občas se se to stane. Nemělo by, ale stane se. Důsledky mohou být nedozírné. Sem tam ujede desetinná čárka, tu se zamění měrná jednotka, onde se špatně nastaví výpočet v tabulovém kalkulátoru.

Přílišné sebevědomí a víra ve vlastní neomylnost, nedbalost, nepozornost, nedostatek kontroly a nevím co ještě způsobuje problémy, které mohou narůst až do katastrofických rozměrů. V případě, že si někdo při výpočtu obsahu železa ve špenátu (jak se traduje) přepíše v desetinné čárce a generace lidí pak hltají nepříliš vábnou zelenou kaši jako přílohu v domnění, že tím dělají něco pro své zdraví, jde v podstatě jen o úsměvnou záležitost.   

Když dodavatelé NASA zamění metrickou soustavu a navigační výpočty pro sondu k Marsu provádějí v imperiálních jednotkách namísto v metrických, přestává všechny sranda. Vniveč přijde práce stovek odborníků a do vzduchu, pardon, do vesmíru, se vyhodí stovky miliónů dolarů, které mohly být využity jinak.

Katastrofické rozměry pak můžou mít chyby, kterých se dopustí renomovaní ekonomové. Za jejich chybami paradoxně nemusí stát složité a neověřitelné teorie, jak je v ekonomii zhusta zvykem, ale banální chyby ve výpočtech a špatná znalost práce v tabulkovém kalkulátoru Excel.  Přibližně před rokem otřásla bankovním sektorem zpráva o tom, že se banka J.P. Morgan ocitla v problémech.  Aféra je známá pod názvem „London Whale“ (londýnská velryba) podle přezdívky hlavního aktéra. Bohužel není příliš známo to, že celá krize banky vznikla jako důsledek špatných výpočtů v excelovském modelu. V jednom výpočtu docházelo k dělení nějaké hodnoty součtem jiných hodnot namísto jejich průměrem. Řeklo by se banalita, kdyby vlivem této drobná chyby nepřišla banka takříkajíc přes noc o dvě miliardy dolarů.

Jedna podobná chyba nedávno vyplavala na povrch a její důsledky se týkají nás všech. Dva ekonomové z Harwardu na počátku roku 2010 publikovali zprávu, podle které je vyloučeno, aby ekonomicky rostly země, které mají státní dluh přes 90 procent HDP. Když prováděli související výpočty, v Excelu, kromě jiných chyb, zadali neúplný výběr zdrojových dat a následně pak spočítali úplně něco jiného. Mimo jiné v důsledku jejich zprávy eurozóna donutila státy s vysokými dluhy k úsporné politice. Kdyby však počítali správně, ukázalo by se, že hospodářství zemí se státním dluhem přes 90 procent HDP neklesá v průměru o 0,2 procenta HDP ročně, ale naopak o 2,2 procenta roste. Česko pod taktovkou pánů Kalouska a Nečase se dobrovolně k vlně úspor přidalo. A jak to všechno dopadlo? Zatímco země, které se k hysterii úspor nepřidaly (v Evropě např. Velká Británie nebo Polsko) rostly, Řecká ekonomika v období krize poklesla o 16 procent HDP, což odpovídá vládním úsporám ve výši 18 procent HDP. I ostatní krizí postižené země snížily dynamiku HDP v poměru odpovídajícímu úsporám. A Česko? Tříprocentní úspory ve výdajích v letech 2010–2012 následoval tříprocentní ekonomický pokles. Důsledky pociťujeme všichni.

A co z toho vyplývá? Zaprvé, ekonomie je sice vážená věda, ale ekonomům není radno věřit a je nutno jejich vývody a doporučení neustále prověřovat a přepočítávat. Za druhé, pan Fischer, by jako ministr financí měl pověřit finančně analytický útvar tím, aby prověřoval informační zdroje, které slouží vládě v okamžiku přijímání závažných rozhodnutí (namísto toho, aby hledal vnitřního nepřítele). Za třetí, a to platí pro každého z nás, neměli bychom přestat klást otázky lidem, kteří mají rozhodovací pravomoci, proč rozhodují tak, jak rozhodují. Za čtvrté, a to platí především pro média všeho druhu, která by měla umět rozlišit podstatné od nepodstatného a klást relevantní otázky, které pomohou situaci objasňovat, nikoliv zamlžovat.

PS: Tento článek jsem napsal pod vlivem blogu Petr Holuba na Aktualne.cz (http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/petr-holub.php?itemid=20458)

Jiří Zimola
jihočeský hejtman

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama