ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2020 13:21:00

Snižovat daně nestačí, ekonomika potřebuje daňové prázdniny

Snižovat daně nestačí, ekonomika potřebuje daňové prázdniny

Komentář na facebookovém profilu k podmínkám nastartování ekonomiky

 Říkal jsem to již na jaře, když se začaly objevovat první nápady, jak opětovně nastartovat českou ekonomiku. Pokud skutečně chceme zachránit nejen drobné živnostníky, ale také řadu firem a s nimi i statisíce pracovních míst, nebude stačit odkládat placení daní nebo snižovat jejich sazbu. Je třeba vyhlásit daňové prázdniny.

A pokud to vláda neudělala již v pololetí, musí to udělat právě teď. Jinak ekonomicky zdecimované firmy, které během první vlny pandemie přišly o veškeré úspory, tentokrát pouze zatáhnou oponu a pověsí své podnikání na hřebík. Jakkoliv štědré dotace a státní podpůrné programy stejně nevyřeší existenční problémy firem a pouze prodlouží smutnou agónii.

I kdyby to tyto firmy přežily, tak stejně budou jen velmi těžce hledat světlo na konci tunelu. Vždyť nikdo neví, kdy může přijít další lockdown

A i kdyby nepřišel, copak živnostníci budou mít nadále sílu k tomu, aby platili vysoké daně za sebe a své zaměstnance?

Budou mít sílu na to, aby se dál mordovali s přebujelou státní byrokracií? A konečně budou chtít znovu riskovat to, že na ně nějaký byrokrat opět zaklekne jen pro pár chybějících razítek nebo jiných lejster?

Jsem přesvědčen o tom, že se musí zásadním způsobem změnit přístup státu k živnostníkům a firmám. Ten, kdo tuto krizi přežije, bude dál schopný vytvářet hodnoty a dokáže i do budoucna dávat práci dalším zaměstnancům. Bude tedy tou nejcennější součástí náročného ekonomického soukolí, které budou muset příští vlády opět rozhýbat. A daňové prázdniny by byly tím nejrychlejším a nejvíce motivačním opatřením, které by mohla vláda připravit.

Peníze by tak zůstaly podnikatelům a jejich zaměstnancům, a nemusely by se složitě a draze přerozdělovat přes zákoutí ministerských paláců. Jenže to by pak vládní představitelé nemohli být těmi, kteří rozdávají „dárečky“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama